18 augusti, 2010 av Mats

Andra skörden rullar på

Den här veckan började vi med min andra ensilageskörd. Vi inledde slåttern på måndag och igår körde vi igång med balningen. Pappa har kört slåtterkrossen vilket underlättar avsevärt, då jag inte behöver vara på två ställen samtidigt.

Strulet med nätlindningen som jag nämnde i samband med halmskörden fortsätte gäcka mej också i ensilagebalningen. Jag justerade nätlindningen av och an och var tillsist rätt så bortkollrad. En annan jordbrukare som kör med samma märke på balaren som jag sa en gång att det är en väldigt enkel och lättförståelig maskin, man behöver inte vara ingenjör för att förstå hur den fungerar. Däremot vore en schaman bra att ha till hands när man jobbar med nätlindningen, och igår på eftermiddagen hade jag nästan varit beredda att instämma. Då hade jag äntligen fått lindningen att sluta krångla, men jag körde med en inställning som jag vet att absolut inte skall fungera under några som helst omständigheter… Jag har hört om en massa mer eller mindre underliga trick för att få nätet att löpa som det skall. Till de intressantare hör att hälla potatismjöl eller matolja på valsarna, men jag nöjde mej med en rejäl urstädning och lite magisk brygd (rostskyddsmedel) och tamejkatten om inte nätet började löpa igen.

Vädret är kanonbra för ensilering och gräset torkar rasande bra för att vara augusti. De som inlett tröskningen är också glada över vädret, spannmålen är väldigt torr och det sänker torkningskostnaderna och -tiden vilket ju är trevligt.

Etiketter:

3 svar till “Andra skörden rullar på“

 1. Stefan skriver:

  Jag har hållit koll på relativa luftfuktigheten den senaste tiden eftersom jag kör kalluftstorken där jag torkar hö. Luften har inte varit lika torr på hela sommaren som den är nu. Beror antagligen på att vi har kalla nätter och varma dagar vilket ”kyltorkar” luften.

  Det är nu all spannmål egentligen borde vara skördemogen, det skulle spara enormt i torkningskostnader.

 2. Mats skriver:

  Tyvärr har jag ingen koll på luftfuktugheten, men torrt verkar det vara. Första skörden brukar bli tillräckligt torr på en dag, andra brukar fodra två men i år verkar andra skörden klara sig med en dag den också.

 3. cowboy skriver:

  Förr började man tröska snäjsad havre då det blev nordanvind som nu..