Tröskningen rycker närmare

De andra Bondbloggarna har börjat på med tröskningen redan för nån vecka sedan, men jag väntar ännu. Eftersom jag i våras sådde senare än de andra är det ju inte så konstigt att växten också blir skördemogen lite senare.

För kornets del börjar tröskningen dock komma närmare sig så småningom. Exakt hur pass mogen säden är testar man genom att dra loss kärnorna från ett ax. Sen gnuggar man dem mellan handflatorna och blåser lite försiktigt för att få bort borst och agnar. Därefter klämmer eller biter man sönder kärnan. Innehållet skall vara torrt och hårt, är det mer som deg eller mjölk är det bara att vänta. För att få en bättre helhetsbild gör man om processen ett par gånger på olika delar av åkern.

I Östensö är kärnorna fortfarande degiga, men  i Sundby börjar de bli hårdare. Ett par dagar till får vi nog lov att vänta, men om en vecka borde det nog vara bara att köra igång. Är vädret gynnsamt kan det bli redan denna vecka.

Jag har ställt i ordning spannmålsvagnarna och kollade med torkentreprenören redan för nån vecka sedan. På måndagen besökte jag gården där jag lagrar min spannmål och kollade att silona var ordentligt tömda, att spannmålsskruven funkade o.s.v. Nu är det bara att vänta…

Författare: Mats

Jag är 42 år, gift och har en son på nio år. Min fru jobbar som lågstadielärare, så mitt jordbruk är ett enmansföretag. Jag har varit jordbrukare sedan 2001. Innan dess hann jag jobba 6 år som lantbruksrådgivare inom växtodling och ekonomi. Gården har ända fram till hösten 2009 varit en mjölkgård, men numera bedriver köttproduktion med dikor och en del växtodling. Det är känslosamt att lämna en produktionsform som funnits på gården i generationer, men samtidigt spännande att ge sig i kast med något nytt och lite obekant. Tanken är i första hand att sälja kalvar vidare till specialiserade uppfödare, i framtiden kan också egen uppfödning komma i fråga. En riktigt intressant tanke är att själv slakta och sälja köttet direkt till konsumenter, som jag börjat testa i liten skala. Växtodlingen har bedrivits ekologiskt sedan 1995 och husdjuren sedan 2010. Ekoodlingen passar gården rätt bra och gör enligt min mening produktionen lite mer spännande. Spänningen är visserligen på gott och ont, går det bra är det extra kul men går det åt pipan svider ordentligt.

4 reaktioner till “Tröskningen rycker närmare”

  1. Jag undviker noggsamt att uttala mej om skördens storlek innan den är bärgad. 🙂 Jag vet inte om jag har nåt sorts synfel, bara bristande omdöme eller motsvarande men jag brukar hugga i sten varenda gång jag kommer med en prognos, endera uppåt eller neråt. I fjol hade jag en snittskörd på runt 3 t/ha, jag tycker inte det här ser så mycket sämre ut men nån gissning vågar jag mej inte på.

    Vi kan väl säga att jag tror att det kommer endera mer eller mindre än 3 t/ha. 😉

  2. Jag minns att du gissade på knappa 2ooo kg i fjol när vi diskuterade saken. Då falerade det ju inte med mera än 1000 kg i alla fall… 3 ton per hektar i ekoodling måste väl anses som godkänt.

  3. Exakt, och det var inte första gången jag gissat åt skogen. 🙂

    3 t är helt ok på våra breddgrader. Generellt brukar vårsäden ge c. 70% av konventionell skörd, kornet kanske något mindre.

Kommentarer är stängda.