31 augusti, 2010 av Mats

Tröskningen rycker närmare

De andra Bondbloggarna har börjat på med tröskningen redan för nån vecka sedan, men jag väntar ännu. Eftersom jag i våras sådde senare än de andra är det ju inte så konstigt att växten också blir skördemogen lite senare.

För kornets del börjar tröskningen dock komma närmare sig så småningom. Exakt hur pass mogen säden är testar man genom att dra loss kärnorna från ett ax. Sen gnuggar man dem mellan handflatorna och blåser lite försiktigt för att få bort borst och agnar. Därefter klämmer eller biter man sönder kärnan. Innehållet skall vara torrt och hårt, är det mer som deg eller mjölk är det bara att vänta. För att få en bättre helhetsbild gör man om processen ett par gånger på olika delar av åkern.

I Östensö är kärnorna fortfarande degiga, men  i Sundby börjar de bli hårdare. Ett par dagar till får vi nog lov att vänta, men om en vecka borde det nog vara bara att köra igång. Är vädret gynnsamt kan det bli redan denna vecka.

Jag har ställt i ordning spannmålsvagnarna och kollade med torkentreprenören redan för nån vecka sedan. På måndagen besökte jag gården där jag lagrar min spannmål och kollade att silona var ordentligt tömda, att spannmålsskruven funkade o.s.v. Nu är det bara att vänta…

Etiketter: ,

4 svar till “Tröskningen rycker närmare“

 1. cowboy skriver:

  Det ser ut som du lyckats med ekoodlingen, vilken skördemängd räknar du med ?

 2. Mats skriver:

  Jag undviker noggsamt att uttala mej om skördens storlek innan den är bärgad. 🙂 Jag vet inte om jag har nåt sorts synfel, bara bristande omdöme eller motsvarande men jag brukar hugga i sten varenda gång jag kommer med en prognos, endera uppåt eller neråt. I fjol hade jag en snittskörd på runt 3 t/ha, jag tycker inte det här ser så mycket sämre ut men nån gissning vågar jag mej inte på.

  Vi kan väl säga att jag tror att det kommer endera mer eller mindre än 3 t/ha. 😉

 3. Stefan skriver:

  Jag minns att du gissade på knappa 2ooo kg i fjol när vi diskuterade saken. Då falerade det ju inte med mera än 1000 kg i alla fall… 3 ton per hektar i ekoodling måste väl anses som godkänt.

 4. Mats skriver:

  Exakt, och det var inte första gången jag gissat åt skogen. 🙂

  3 t är helt ok på våra breddgrader. Generellt brukar vårsäden ge c. 70% av konventionell skörd, kornet kanske något mindre.