16 september, 2010 av Mats

Rybsen tröskmogen

Ibland är det tur att nån håller reda på en. Häromdagen ringde en kollega och undrade om jag inte börjat tröska rybsen ännu. Han har ingen rybs själv i år, men var ändå lite intresserad av hur det går. Jag svarade att min rybs inte är tröskmogen ännu. Jag kollade den för ungefär en vecka sedan och då var den ännu inte klar på långa vägar men visst kan jag kolla igen. Det var en rackans tur att jag gjorde det.

För att se om rybsen är tröskmogen är det bra om man har lite hjälpmedel, två vanliga skedar duger fint. Man pillar ut fröna ur ett par rybsskidor och krossar dem mellan skedarna. Om innehållet är grönt är det för tidigt att tröska, men om det är gult kan man sätta igång. Till min förvåning var rybsen tröskmogen överallt där jag testade! Den har gjort en fruktansvärd slutspurt i den gångna veckans varma väder. “Han gör ju en comeback som Lasarus!”, för att citera Kaj Kunnas i ett eldigt ögonblick. 🙂 Visserligen vet jag att rybsen är starkt temperaturberoende, jag har hört garvade rybsveteraner berätta att de sått rybs på två fält med två veckors mellanrum och ändå tröskat dem samtidigt, men det här är ändå överraskande. En kollega i en annan by sådde nästan tre veckor för mej och nu skiljer det under en vecka i tröskmognad.

Tyvärr sätter regnet för närvarande bromskloss på tröskningen, men jag tröstar mej med att rybsen inte borde vara så värst känslig för drösning. En positiv sak med att odla en gröda som mognar så här pass sent är att det inte är nån värst lång kö till tröskning och torkning nu längre, när all spannmål i nejden börjar vara skördad. Så fort det kommer en uppehållsdag kör vi igång.

Etiketter: ,

5 svar till “Rybsen tröskmogen“

 1. Stefan skriver:

  Det var värst, jag har konstaterat att rypsen tröskar jag i slutet av månaden. Kanske man måste ta en tur ut och kolla igen.

 2. Mats skriver:

  Gör det. Kanske du blir lika överraskad som jag… 🙂

 3. Stefan skriver:

  Liftade med Jonas i tröskan ett varv på din åker ikväll, konstaterade att du nog har mognare växt än vad jag har.

 4. Kalle skriver:

  Det där knepet har jag inte hört om. Jag brukar kolla om det finns något grönt alls kvar på plantan så är det för tidigt. Det var lättare när jag körde Ferguson för med den GICK det inte att tröska omogen ryps. Den fastnade mellan skakarna och hackaren!

 5. Mats skriver:

  Jag vet inte varifrån den där skedtesten kommer, jag har lärt mej att göra sådär av andra odlare. Ett annat alternativ är att mangla fröet t.ex. med en flaska men skedarna är betydligt behändigare. De ryms ju i fickan och dessutom kan man röra om i kaffet med dem också. 🙂