8 oktober, 2010 av Mats

Skörden definitivt på slutrakan

På onsdagen blev frestelsen av det fina torkvädret för stor och jag balade rybshalmen nu istället för att vänta till våren. Lite fegt, men det känns ändå bra att ha strö så man riktigt garanterat klarar sig till nästa höst. I och med det är årets skördesäsong definitivt och slutgiltligen avklarad för min del, det finns helt enkelt inte nåt mer att hämta ute på markerna.

Fastän jag och även de andra på Bondbloggen är klara med skörden innebär det inte att alla är det. Jag pratade tidigare i veckan med en kollega som ännu satt på tröskan, byns morotsodlare är i full färd med skörden, likaså sockerbetsodlarna i nejden. Beträffande just sockerbetorna ligger vi på absoluta nordgränsen för odling, det är inte helt ovanligt att den första snön hinner komma innan de sista betorna är uppe ur jorden. Norr om Pedersöre finns det inga sockerbetor överhuvudtaget. Så följaktligen kan Bondbloggen härmed skryta med nånting rätt så unikt; en bild av världens absolut nordligaste sockerbetsstuka (sockerbetshög). Alltid är man värst på nåt. 🙂

Etiketter: , ,

5 svar till “Skörden definitivt på slutrakan“

 1. Kjell skriver:

  Du ångrar väl dej inte efter gårdagens och natten blöta?

 2. Mats skriver:

  Nej, tillförsikten bara växer. 🙂 Skall man skörda halm ännu i höst var den gågna veckan idealisk. Men som tidigare skrivet, vårskörd har också sina fördelar.

 3. anonym skriver:

  Vad händer med skördehögen ifall det börjar regna och hur länge förvaras den utomhus?

 4. Mats skriver:

  Nu har jag aldrig odlat betor, men jag har för mej att lite regn inte är hela världen. Betorna drar inte i sig vatten, så bara högen är luftigt placerad torkar de upp igen. Däremot borde de inte frysa. Man brukar täcka den om den skall lagras långt in på vintern, men då finns det igen risk för att det bildas kondens i högen.

  Nu hoppas jag innerligt att nån som vet mer korrigerar mej om jag helt är ute och pratar smörja….

 5. Jadu skriver:

  som du säger så är vatten inte hela världen, däremot täcker man dem om man ska lagra dem länge. Men enligt planerna skall sockerbruket (säkylä) ha tagit emot alla betor före nyår. Så de blir ju inte lagrade så jätte länge ändå. En del kyla klarar de nog av.