Uppdrag

På lördagen fick jag rycka ut på denhär vinterns första uppdrag. Bokstavligt talat uppdrag, jag drog nämligen upp en bil som kört i diket.

I närheten av vårt hus är byvägen rätt så rak. Norrut har vi en nästan helt rak sträcka på en km, söderut är det också ganska raka linjer och fri sikt och bägge inbjuder ju till en mera – låt oss kalla det – aktiv körstil. Strax efter vår postlåda finns dock en 90-graders kurva och den tenderar ibland att komma lite överraskande för vissa förare. Årets premiärkund vad dock en vårdad chaufför och avåkningen berodde snarare på sommardäcken än på hastigheten. Vi fick upp bilen med lite draghjäp av traktorn och kunde konstatera att den föreföll att ha klarat sig utan en skråma.

Efter att man bogserat upp bilen brukar de flesta vilja betala för tjänsten och jag brukar konsekvent avböja. Man skall inte ha betalt för att hjälpa och faktum är att det inte kostar mej många euro att starta traktorn och dra ut bogserlinan. Men många vill absolut ersätta hjälparen och känner sig nästan illa till mods om de inte får betala nånting. Min pappa löste den saken ganska finurligt i tiderna. Han hade nämligen färdigt tryckta bankgiron till förmån för Finska Missionssällskapet i traktorns handskfack, med själva beloppet öppet. Den tacksamme bilägaren fick ett bankgiro i handen och fick sedan betala in vad han/hon tyckte det var värt att komma upp ur diket.  Jag borde kanske hitta nåt lämpligt välgörande ändamål och fixa en knippe giron jag också. Att årets första avåkning inträffar redan före allhelgona tyder på en lång och livlig säsong. 🙂 Förslag på lämpliga ändamål välkomnas.

Författare: Mats

Jag är 42 år, gift och har en son på nio år. Min fru jobbar som lågstadielärare, så mitt jordbruk är ett enmansföretag. Jag har varit jordbrukare sedan 2001. Innan dess hann jag jobba 6 år som lantbruksrådgivare inom växtodling och ekonomi. Gården har ända fram till hösten 2009 varit en mjölkgård, men numera bedriver köttproduktion med dikor och en del växtodling. Det är känslosamt att lämna en produktionsform som funnits på gården i generationer, men samtidigt spännande att ge sig i kast med något nytt och lite obekant. Tanken är i första hand att sälja kalvar vidare till specialiserade uppfödare, i framtiden kan också egen uppfödning komma i fråga. En riktigt intressant tanke är att själv slakta och sälja köttet direkt till konsumenter, som jag börjat testa i liten skala. Växtodlingen har bedrivits ekologiskt sedan 1995 och husdjuren sedan 2010. Ekoodlingen passar gården rätt bra och gör enligt min mening produktionen lite mer spännande. Spänningen är visserligen på gott och ont, går det bra är det extra kul men går det åt pipan svider ordentligt.

6 reaktioner till “Uppdrag”

  1. Canser. lungfonder, missbrukare. Finns ju hur mycket som hellst där folk kan vara givmilda. Annars var det ett bra förslag att ha bankgiron färdit i traktorn ifallom nån som behöver din hjälp.

  2. Stefans förslag är definitivt värt att överväga! 🙂 Vi har nämligen en bro som är på tok för smal.

    Cowboy: jajamän, det kom närapå 10 cm natten mellan fre och lö. Idag har det smultit rejält, men det finns fortfarande en hel del kvar. Årets första snögubbe rullades på lördag, blev nästan två meter. 🙂

Kommentarer är stängda.