23 oktober, 2010 av Mats

Uppdrag

På lördagen fick jag rycka ut på denhär vinterns första uppdrag. Bokstavligt talat uppdrag, jag drog nämligen upp en bil som kört i diket.

I närheten av vårt hus är byvägen rätt så rak. Norrut har vi en nästan helt rak sträcka på en km, söderut är det också ganska raka linjer och fri sikt och bägge inbjuder ju till en mera – låt oss kalla det – aktiv körstil. Strax efter vår postlåda finns dock en 90-graders kurva och den tenderar ibland att komma lite överraskande för vissa förare. Årets premiärkund vad dock en vårdad chaufför och avåkningen berodde snarare på sommardäcken än på hastigheten. Vi fick upp bilen med lite draghjäp av traktorn och kunde konstatera att den föreföll att ha klarat sig utan en skråma.

Efter att man bogserat upp bilen brukar de flesta vilja betala för tjänsten och jag brukar konsekvent avböja. Man skall inte ha betalt för att hjälpa och faktum är att det inte kostar mej många euro att starta traktorn och dra ut bogserlinan. Men många vill absolut ersätta hjälparen och känner sig nästan illa till mods om de inte får betala nånting. Min pappa löste den saken ganska finurligt i tiderna. Han hade nämligen färdigt tryckta bankgiron till förmån för Finska Missionssällskapet i traktorns handskfack, med själva beloppet öppet. Den tacksamme bilägaren fick ett bankgiro i handen och fick sedan betala in vad han/hon tyckte det var värt att komma upp ur diket.  Jag borde kanske hitta nåt lämpligt välgörande ändamål och fixa en knippe giron jag också. Att årets första avåkning inträffar redan före allhelgona tyder på en lång och livlig säsong. 🙂 Förslag på lämpliga ändamål välkomnas.

6 svar till “Uppdrag“

 1. Marianne skriver:

  Canser. lungfonder, missbrukare. Finns ju hur mycket som hellst där folk kan vara givmilda. Annars var det ett bra förslag att ha bankgiron färdit i traktorn ifallom nån som behöver din hjälp.

 2. Stefan skriver:

  Vad sägs om en inbetalning till väglaget till förmån för en breddning av bron?

 3. cowboy skriver:

  Har ni vinterföre redan ? :O

 4. Mats skriver:

  Stefans förslag är definitivt värt att överväga! 🙂 Vi har nämligen en bro som är på tok för smal.

  Cowboy: jajamän, det kom närapå 10 cm natten mellan fre och lö. Idag har det smultit rejält, men det finns fortfarande en hel del kvar. Årets första snögubbe rullades på lördag, blev nästan två meter. 🙂

 5. Thomas skriver:

  Du efterlyste förslag på allmännyttiga ändamål. Jag föreslår Medi Heli.

 6. Mats skriver:

  Det är ett bra förslag!