Hösttecken

Naturen har visat sina höstliga sidor redan en längre tid, men för en djurgård är betesperiodens slut ett definitivt tecken på hösten och den ankommande vintern. Vi har ännu sinkorna och några kvigor ute, men de utfodras med balar och har skydd för regn och vind så det går nog ingen nöd på dem.

Strandgänget som bestod av 20 kvigor tog vi in på lördagen och idag flyttade en del av dem till sitt tillfälliga hem. Vi har en del av våra kvigor och födas upp under vintern på en gård som har specialiserat sig på det. Orsaken till detta arrangemang är helt enkelt utrymmes brist hos oss. Som tur är finns denna uppfödare rätt så nära oss och djuren blir väldigt bra omhändertagna där.

Allt som allt skickade vi 14 kvigor, en stor del av dem kommer tillbaka på våren (dräktiga om allt går bra) och några säljs på auktion.

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!

En kommentar till “Hösttecken”

  1. Vi tog in djuren igår så nu har vi inlett “vintersäsongen” och nu får alla grindar “flagga” bäst de vill.

Kommentarer är stängda.