Dela med dig av din barndoms julbord

Kalvdans
Kalvdans
Advent och jul är tider då vi verkligen fokuserar på smaker och dofter. Nostalgifaktorn är också hög, vissa maträtter blir traditioner, de hör helt enkelt julen till! Men vilka de är varierar kraftigt. Skicka in ditt recept som hör “barndomens julbord” till, och delta i utlottningen av hemliga Bondbloggenprylar.

Nu vill vi gärna veta vilka gamla recept och gammeldags rätter du själv gillar och som alltid finns på ditt julbord! Mejla in ditt/dina favoritrecept till bonden.blogg@yle.fi och kom ihåg att ge ditt namn och adress – vi lottar nämligen ut 4 priser varje vecka fram tills den 17.12.2010 bland alla som skickat in ett recept. Skicka gärna in en kort historia kring rätten, vad ni kallar den, vad man behöver för ingredienser och hur man tillreder den. Ett foto på rätten som den ser ut när den är klar skulle vara ett trevligt tillägg!

Recepten publiceras på bloggen och kommer även att hittas i receptsamlingen på Svenska Yle Mat och fritid. Där bevaras de för en lång framtid och det är lätt att söka bland recepten och dela dem med andra.

För att föregå med gott exempel så lägger vi här ut Mårtens mammas recept på pannkaka gjord på råmjölk och kalvdans.

Råmjölkspannkaka

Ingredienser

 • 7 dl råmjölk (tredje mjölkningen från en ko som nyligen kalvat)
 • knappt en fjärdedels tsk salt
 • 2 msk socker
 • 1 1/2 dl vetemjöl

Smörj och använd ett ungsfast fat ca 28 cm i diameter.
Gör ett prov i mikrovågsungen. Sätt lite pannkaksmet på en assiett och kör på full effekt i 1 min. Om smeten blir för tjock tillsätt lite vatten. Om den är för tunn tillsätt mera mjöl. Grädda sedan pannkakan i 175 grader i 35-45 minuter så att den blir gyllenbrun.

Kalvdans
Görs av mjölk från första eller andra mjölkningen efter att kon kalvat.

Ingredienser

 • ca 1 liter råmjölk
 • 1/4 tsk salt
 • 3 msk socker
 • kanel eller kardemumma används ibland som krydda

Smörj ett ungsfast fat med smör.
Häll mjölken i formen och ställ in formen i ugnen i 200 grader. Grädda ca 35-45 minuter eller tills kalvdansen har stelnat och är gyllenbrun i färgen. Vassla finns runt kalvdansen beroende på mjölkens konsistens. All råmjök kan vara olika.

Kalvdans kan också tillredas i mikrovågsungen. Häll ca 3 dl råmjök i en djuptalldrik. Tillsätt lite salt, 2 tsk socker. Sätt i mikrovågsungen på full effekt ca 4-5 minuter eller tills råmjölken har tagit ihop och vassla bildats. Låt svalna och ät med kanel och socker eller bär.

Författare: Ingela

Jag är redaktör för Bondbloggen på svenska.yle.fi och figurerar mest i kulisserna. Jag bloggar inte egentligen, men varje gång det finns en intressant intervju med någon av Bondbloggens skribenter, eller när vi hittar annat material som kan vara intressant att läsa/höra/titta på, så dyker det upp ett inlägg av mig.

7 reaktioner till “Dela med dig av din barndoms julbord”

 1. Vad roligt, måst be pappa dela med sig att sin äppelmos, det perfekta tillägget för skinkan! 🙂

 2. Faamos jullimppor. 1 liter kärnmjölk 75 gram jäst eller 28 gram torrjäst, 2 dl sirap(enligt eget tycke) 2 msk pomeransskal, 2 msk fänkol krossad i mortel, 1 msk salt 3 ägg. 22 – 25 dl vetemjöl. Kärnmjölken värms till 37 gr och blandas med jästen sirap och kryddorna, tillsätt äggen och saltet och vetemjölet. Låt degen jäsa till sin dubbla storlek under duk. Baka ut till 6 runda limpor. Pensla med ägg (gulor) och en gång under gräddningen. Gräddas i 175 graders ugn i 45 till 60 minuter.

 3. Syystrons Tjälakloddn (Tjälknöl) En stek direkt från frysen, sätts in i ugnen på 100 grader i 10 – 12 timmar. Då man tar ut steken lägger man den i en lag av 1 liter vatten och 1 dl salt. Där får den ligga i 3 -4 timmar(helst 4 timmar enligt min smak,för då suger den åt sig mera salt.).Lycka till.

 4. Julsill. (Arendalssill eller Sörlandssill i Norge. 4 sillfileer 0,5 dl olja, 0,5 dl ättika, 0,5 dl ketshup 1,5 dl socker, 2 msk vatten, en halv tesked svartpeppar,lite torkad dill?. 1 lök och ett lagerblad. Olja ättika ketshup socker och vatten vispas därefter tillsätts sill lök och lagerblad. Får dra minst 4 – 7 dagar men håller flera veckor.

 5. Detta är min julfavorit.
  Lutfisk med vitsås och till det champagne eller skumvin. Vitsåsen och lutfisken smakar härligt med lite skumvin.

Kommentarer är stängda.