Julen är kommen, hopptralallalaa

I alla fall på bloggen tycks det vara ganska juligt. Idag hade vår martha-krets sitt traditionella julmöte. Det är inte frågan om någon riktig julfest, men mötesärendena var nog undan skötta ganska snabbt.
Sedan var det dags att hugga i risgrynsgröten. I år hade lotten för grötkokningen fallit på mig. Med vänlig assistans av svärmor, blev slutresultatet riktigt gott.

” Sku det nu inte vara gott, då gröten är gjord på riktig komjölk”, var en kommentar. Självklart är det skillnad på “riktig” och på butiksmjölk, nog är den gröten som är gjord på tankmjölk mjukare och fetare i smaken än den som är gjord på butiksmjölk. I alla fall enligt mig, men alla har ju sin egen åsikt om den saken.

Gott var det, roligt hade vi och dessutom hann julbisin komma in en sväng och ge oss var sin julklapp. 🙂

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!

4 reaktioner till “Julen är kommen, hopptralallalaa”

  1. Dricker du själv “riktig mjölk”? Jag klarar inte av det nu mera, ska vara “butiks mjölk” om jag nån gång dricker mjölk. Men till gröt skulle jag nog använda “riktig mjölk” om jag hade tillgång till de.

  2. Vi försöker alltid hinna till Mattas och hämta RIKTIG kossamjölk då barnbarnen kommer hit. Det är faktiskt stor skillnad. Jag gillar den också bättre än det vita vattnet som de säljer i butikerna.

  3. Jo, jag har nog mer eller mindre alltid druckit “riktig” kuddmjölk. Det är förstås en vanesak vad man tycker om och en del kan helt enkelt inte dricka den.
    Det heter att gravida helst inte ska dricka opastoriserad mjölk. Så jag har gjort en kompromiss och dricker nu några liter ekomjölk på burk per vecka och resten tankmjölk. Visst finns det risk för listeria, men den bakterien kan jag nog också få det från annan mat. Så, då jag nu vet vad jag (eller någon annan av oss) mjölkar i tanken, så vågar jag nog också dricka mjölken.

Kommentarer är stängda.