Och nu är det vinter …

Då man inte mera orkar sopa eller skyffla undan snön för hand och kättingarna är satta på traktorn – då är det officiellt vinter här. Och det var i dag det. Drivorna började gå över 60 cm så det hjälpte inget annat än att sätta på kättingar och koppla fast schaktbladet. Snöhoparna bredvid dörrarna var redan långt över en meter höga.

Men kättingarna börjar vara slutkörda. Farsan köpte dem begagnade för 40 år sedan så det är inget under. Nu blev det i alla fall riktigt många lappningar innan jag fick på dem. Och de tvärked som ännu hölls fast var riktigt på gränsen att gå av. Så det blir mycket lappande den här vintern och det blir nödvändigt att se sej om efter nya ganska snart.

Och det kommer mera snö i morgon. Kallare blir det också så vi får räkna med att den här snön ligger ända till våren. Tyvärr så hann marken inte frysa förrän det kom snö så det blir att köra spår i skogen för att få skogsvägar. Kanske vi får en likadan vinter som i fjol. Kommer nån ihåg de åren då det nästan inte var vinter alls ? Just nu verkar ett varmare klimat ganska så avlägset. Men det sörjer jag inte över. En kall vinter tar livet av en massa ohyra (även om den lösa snön isolerar för bra).

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

En kommentar till “Och nu är det vinter …”

  1. Här (granngårds till Mats) är det bra skogsföre redan nu, vi har ganska lite snö och det har varit ordentligt kallt. Jag hämtade ett lass ved idag nere på den mark som var kohage förr i världen. Där är det normalt sett ganska blött, men nu kan man köra var som helst.

Kommentarer är stängda.