1 februari, 2011 av Mats

Tanken hemma igen

Farmartanken som åkte iväg på renovering häromveckan kom hem igen på måndagen. Det gick väl inte så blixtrande snabbt som det första intrycket gav i handen, men fullt godkänt är det utan vidare. Proceduren tog dryga två veckor. All rostig plåt byttes ute, pumplådan inne i tanken svetsades igen, tanken fick lyftöglor och nya stödfötter, ny pump, genomgick provtryckning och målades. Hela renoveringen är dessutom beskriven på en påklistrad lapp där även renoveringsåret framgår. Prima.

Nu återstår bara att vänta på att skyddsbassängen med påbyggnad är klar så borde gårdens bränslehantering kunna anses miljösäkrad. I fredags tittade jag in till Optima och det såg riktigt lovande ut. Betongbaljan var färdiggjuten och påbyggnaden började också arta sig. Det här kommer att bli den snyggaste byggnaden på gårdsplanen när den är klar. 🙂

9 svar till “Tanken hemma igen“

 1. Sussi skriver:

  Det är tanken som räknas! Juh. 😀

 2. - skriver:

  Vad kostar en sånhär tank-renovrering och blir det förmånligare än att köpa en fabriksny tank för 2000-3000 euro på nettikone?

 3. Mats skriver:

  Sussi: det var tänkvärt. 🙂

  -: exakta priset beror på vad som skall göras. Själva grundjobbet i mitt fall gick på ungefär 800 € (inkl.moms) för renovering av en 3000 l:s tank.

  Då tillkom 100 € till för att man tog bort pumpskåpet som var infällt i tanken, det ingår inte i standardkostnaden eftersom de flesta tankar inte har den lösningen.

  Så åtminstone enligt min räknebok blir det här billigare. En renoverad tank motsvarar till alla väsentliga delar en ny.

 4. RÅJ skriver:

  Den här episoden ger ju också oss bondbloggare ett närmevärde för uttrycket att något sker “snabbt som tanken”. Tadaa: storleksordningen är 2 veckor….!

 5. Mats skriver:

  Lite som begreppet “mannaminne”; ungefär 15 minuter. 🙂

 6. - skriver:

  800euro, inte så farligt dyrt som jag trodde. 🙂 Isåfall var det ju lönsamt!

 7. Mats skriver:

  Sen beror det förstås på hur mycket extra grejer man vill ha; pump, mätare, nivåindikator, m.m. tillkommer. Men själva grundjobbet att byta ut rostig plåt och måla rör sej i den storleksordningen.

 8. Christer skriver:

  Tanken ser fin ut men “bruksanvisningen” enspråkig trots att det verkar som om nån form av myndighet medverkat?

 9. Mats skriver:

  Myndigheten som nämns har nog bara utarbetat systemet för hur renoveringen skall utföras. Företaget som utfört själva jobbet är enspråkigt finskt. Faktum är att de i sin annons i svenska tidningar brukar ha infogat frasen “Vi pratar dålig svenska – men ring i alla fall”. Jag tycker på nåt sätt att det är ärligt och hederligt. 🙂