Byråkrati i framkant

Onsdag. Semester. Kurs

På onsdagen förbrukade jag en semesterdag. Den dagen hölls dock inte på något flashigt rekreationscenter utan på Yrkesskolan i Närpes för att uppdatera sprutförarpappren. Detta är något som vi som sprider bekämpningsmedel själva måste göra vart femte år och inget ont i det, att uppdatera kunskapsbasen skadar aldrig. Speciellt inte om ämnet är intressant och det tycker jag det är.

Första halvan var halvintressant, det var dels gammal skåpmat men också lite nya saker. Det finns alltid aha-upplevelser att inhämta fast man anser sig vara gammal och van.

Andra halvan handlade mer konkret om val av odlingstekniker och bekämpningmedel och den var riktigt intressant. Bland annat var det en nyhet för mig att snärjmåra är en sådan terrorist i spannmålen att den kan sänka lönsamheten med upp till 110 euro/ha, att jämföra med tex flyghavrens blygsamma 41 euro/ha. Jag som alltid trott att snärjmåran bara varit en liten småbuse och alltid trott att svinmållan har varit den riktiga ganstern. Så var inte fallet.

Efter kursen körde tyvärr den positiva inställningen i diket. Eftersom ELY-centralen per automatik betraktar oss bönder som fifflare och banditer så fick ingen börja fylla i deltagarlistan före en timme innan kursslut. Detta med motiveringen att man annars kunde smita efter ifyllandet. Vi var 84 personer på kursen. Det går 60 minuter på en timme. För att den ekvationen skulle ha nått sitt mål hade varje kotte varit tvungen att fylla i sina lägenhetsuppgifter på 43,5 sekunder. Riktigt så går det inte till.

Föreläsaren avslutade kursen prick 16.00. Jag kom åt att fylla i mina uppgifter klockan16.45. Då var ca 10 personer kvar i salen.

Bra jobbat ELY!

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!

4 reaktioner till “Byråkrati i framkant”

 1. Suck suck!
  Hoppas vi får nya dragare tills nästa sprutförarkurs. Exakt samma fenomen var det för fem år sedan o samma för tio år sedan.
  Om vi som kursdeltagare har lärt oss någonting kan ju vara möjligt men lantbruks sällskapet har tame faan int lärt sej någonting.
  Om kursdragarna fattar någonting så borde de ju skickat omkring tre stycken listor så hade vi ju hunnit lyssna en stund.
  Den sista timmen var det ju ingen som lyssnade utan alla var oroliga för att hinna skriv sitt namn innan klockan blev fyra.

 2. Lantbrukssällskapet är inte arrangör av sprutförarkurserna. I Närpes var det Yrkesakademin i Österbotten som ordnade kursen.

 3. Kilpinen: jag håller inte alls med dig. Jag tycker liksom Kalle att kursen var helt ok, inkl. dragarna. Felet var ju att arrangören YA inte gett fler än en deltagarlista åt kursdragarna. Sen tror jag vi får skylla oss själva vi bönder, under de första dylika kurserna smet folk i förtid och därav har nu tidsregeln för deltagarlistan preciserats. Tycker att sällskapets pojkar gjorde en bra kurs trots att den är ett “måste” och repetition till stora delar. Men vi får hoppas att deltagandet skulle kunna dokumenteras enklare i framtiden.

 4. Om det var YA som arrangerade kursen i Närpes så va de helt klart ABC som arrangerade kursen i Vasa och Lappfjärds folkhögskola som arrangerade kursen i Lappfjärd.
  Tro det den som vill. För fem år sedan var vi på kursen på Söff o samma förlopp var det där.
  Helt klart måste det vara annorlunda nästa gång.
  Men det märktes ju att både Henrik o Bonde satt i avdelningen som fick skriva först på deltagarlistan eller så hade ni en Pekkanendag eller kanske ni har Pekkanendagar alla dagar.
  Annat var det med oss som hade arbete som väntade. Vi hade ju redan gått miste om flera timmar.
  Om ni haft arbete som väntat på er så hade nog inte ni heller hört något av föreläsaren åtminstone sista halvtimmen.
  Mycket snabbare har listan gått runt om föreläsaren meddelat vilka uppgifter som behövs och att deltagarlistan var i alfabetisk ordning.

Kommentarer är stängda.