4 februari, 2011 av Nisse

Traktorbluff

I dag fredag är det Landsbygdens Folk-dag. Det är av naturliga skäl en tidning som lusläses hos oss. Och vi får därtill två exemplar så vi behöver inte slåss om tidningen.

Då man funderar på ny traktor så sticker förstås rubriken ”Akta er för billiga traktorer och maskiner på nätet !” i ögonen. Det handlar om skojare som säljer obefintliga maskiner billigt. Dessutom påstår de sej vara representanter för gamla stabila företag. Men man får aldrig någon maskin.

Jag köper en massa över nätet men hämtar alltid varan personligen och betalar först då jag sett vad jag får. Det är enligt min mening helt nödvändigt oberoende av om något annonseras ut i tidningen eller på nätet. Möjligen kan man använda ett s.k. spärrkonto där pengarna är låsta tills både köpare och säljare ger tillstånd att pengarna går vidare. Att betala i blindo är ren blåögdhet.

Nåja, jag har faktiskt betalat 20 kronor för en gammal nyckel på en auktion på nätet. I sådana fall orkar man inte börja med spärrkonton. Och tillsvidare har det fungerat bra. Egentligen är det otroligt hur mycket hederligt folk det finns. Fastän den officiella moralen numera tycks gå ut på ”pokarboons elfte buud: Skrap ååt de påjtji så haar du” (Pockarbons elfte bud: Skrap åt dej pojke så har du!).

Så om ni ser en ganska ny traktor billigt på nätet så är det bäst att åka dit för att se på den alldeles själv. Och kontakta myndigheterna för att kolla registreringen och skriva ordentligt köpebrev och kolla legitimation. Helst ha halva byn att ställa upp som köpevittnen.

Det är inget fel på att köpa över nätet men visst bör man vara lika försiktig som vanligt. Bara en enda gång har någon försökt lura mej och det var i Helsingfors då jag skulle köpa en begagnad Lada. Den var mycket fin utanpå men säljaren blev litet flat då jag drog fram en pappskiva och kröp under bilen. Där såg man tydligt att det var en krockbil som hade blivit litet uppiffad på ytan. Nåja, jag sökte inte efter en krockbil så saken var klar med en gång.

Etiketter:

2 svar till “Traktorbluff“

 1. Kalle skriver:

  Någonstans kan jag väl tycka att man kan skylla sig själv. Inte betalade man heller förr ett stort förskott utan att ha sett varan. Visst, det är trist att man inte kan lita på folk, men visst är det därför vi har lås på våra hus också.
  En gång har jag själv nog betalat en vara på ositt – till Thailand – dessutom, men då räknade jag nästan med att bli lurad. Men blev det inte.
  Sedan är det förstås en annan sak om man blir lurad av någon riktigt slipad skojare som verkar ha alla papper i skick men ändå inte har det. Det kan man väl knappast göra något åt.

 2. Ed skriver:

  Jag har trots hundratals ”betala-i-förskott”-affärer inte blivit lurad mer än en gång, ta i trä.
  Och på tal om traktorer. Jag har spekulerat på nån äldre Valmet och förstås studerat utbudet på nettikone. Sen vill man ju jämföra vad nåt liknande skulle kosta i Sverige och surfar in på blocket.se. Sedär, precis samma Valmet som jag just såg på nettikone – men med en annan ägare och på en helt annan plats förstås. 🙂