Cirkeln är sluten

Då jag nu har marrat och gnällt över våra alltför många tjurkalvar, är det på sin plats att skriva lite annorlunda nyheter. Under det senaste dygnet har det kommit tre KOkalvar. Ni läste rätt, kokalvar!
Först ute var Uppa, som i går morse fick Ippa2, alltså Ippa den andra. Namnet fick kalven av sin mormorsmor som alltså hette Ippa, kalvens mormor är den på Heisala världsberömda Luppa. 🙂

Sedan var det dags för Aison att kalva. Hon såg redan på morgonen väldigt kalvningssjuk ut, men hon kalvade faktiskt först på eftermiddagen. Kalven fick heta Isa.

Den tredje, Aktia, kalvade i morse. Klövarna syntes då vi gick ner till ladugården och efter en halv timme var kalven, Iktia, ute.
Aktia är den som fick cirkeln att slutas. Hon är nämligen den kvigan som kalvade ifjol, då Lasse Grönroos var och filmade min presentationsvideo.

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!

En kommentar till “Cirkeln är sluten”

Kommentarer är stängda.