Sandbädd

På tisdagen meddelade Optima att min skyddsbassäng börjar bli klar för leverans. Betongbaljan väger sina modiga tre ton, så det kommer att behövas en kran för att få den på plats men det gick som tur att ordna. När kranen ändå är här får den samtidigt lyfta in farmartanken i bassängen.

Det är viktigt att skyddsbassängen kommer att stå rakt, dels för att det ser snyggare ut och dels för att tanken borde stå så rakt som möjligt. För att vara säker på att det lyckas är det bäst att ordna en sandbädd. Jag skrapade bort snön med schaktblad, högg bort en del buskar och ett träd som stod olämpligt till och hämtade ett par kubik fint grus hos en lokal bergskross.

Jag jämnade ut bädden med spade och ögonmått och innan bassängen ställs på plats skall det ännu jämnas upp med vattenpass och bräda. På skoj slängde jag ändå vattenpasset på bädden för att kolla hur bra mitt ögonmått  stämde och resultatet var väl helt ok. 😉

För övrigt var marken förvånansvärt nog knappt frusen alls i ytan. Tjälen måste vara närmast obefintlig i år.

Författare: Mats

Jag är 42 år, gift och har en son på nio år. Min fru jobbar som lågstadielärare, så mitt jordbruk är ett enmansföretag. Jag har varit jordbrukare sedan 2001. Innan dess hann jag jobba 6 år som lantbruksrådgivare inom växtodling och ekonomi. Gården har ända fram till hösten 2009 varit en mjölkgård, men numera bedriver köttproduktion med dikor och en del växtodling. Det är känslosamt att lämna en produktionsform som funnits på gården i generationer, men samtidigt spännande att ge sig i kast med något nytt och lite obekant. Tanken är i första hand att sälja kalvar vidare till specialiserade uppfödare, i framtiden kan också egen uppfödning komma i fråga. En riktigt intressant tanke är att själv slakta och sälja köttet direkt till konsumenter, som jag börjat testa i liten skala. Växtodlingen har bedrivits ekologiskt sedan 1995 och husdjuren sedan 2010. Ekoodlingen passar gården rätt bra och gör enligt min mening produktionen lite mer spännande. Spänningen är visserligen på gott och ont, går det bra är det extra kul men går det åt pipan svider ordentligt.

6 reaktioner till “Sandbädd”

  1. Bra idé men jag väntar nog till sommaren med min tank :-). Jag vill inte ens hitta den just nu. Vi fick 20 cm snö till åter …

  2. Bra jobbat. När jag försker mig på något sådant så blir det antingen som en hängmatta eller så halkar vattpasset av innan man hunnit läsa av det. Signaturen: Ögonmåttssynskadad bonde

  3. Så brukar det gå för mej också, det här var nog en engångsföreteelse. Jag hade en gång ett vattenpass som jag trodde saknade bubbla, för jag hade ju aldrig sett den.

  4. En lokal grävmaskinsentreprenör klagade på tjälen som han menade gick 60-80 cm ner. Min erfarenhet är nog en annan, under snön är det nästan så gräset växer ;0)

  5. Jag trodde ett tag att jag alltid fick måndagsexemplaren av vattenpassen när jag köpte nya. 🙂 Men har nog konstaterat att felet sitter i “bubblan” på användaren.

    Kalle: Tack för vintermössan, den kom fram trots att postbussen har slutat gå. Min son blev jätteglad över att få en ny mössa. Vi har sökt i en massa affärer utan att hitta en mössa åt honom med rätt färg eller form.

  6. Här är absolut ingen tjäle alls under snön. Men under vägar som varit plogade hela vintern kan den förstås vara djup.

Kommentarer är stängda.