Vitsvanshjortar

Nu lyckades jag äntligen få bilder av hjortarna som håller till på hygget. De börjar bli alltmer orädda då jag kommer med traktorn på krypväxel men det har varit svårt att få bilder eftersom de försvinner då man stiger ur traktorn.

Nu blev de i alla fall kvar för att nyfiket titta på mej en stund. Men sedan satte de av i full fart över åkern. Där finns redan en ordentligt upptrampad stig som de gjort upp. Jag ser dem nästan varje dag då jag kommer till skogen – men först då de börjar springa bort. De har en otroligt bra skyddsfärg – exakt samma som färgen på gamla granars stam.

Att det är vitsvanshjortar är väl ganska klart på den här bilden:

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

3 reaktioner till “Vitsvanshjortar”

  1. Har du tänkt på att de skall ha sin föda från marken frör det mesta..

  2. Det lyckas inte nu så de söker väl föda där jag huggit. Jag vet inte exakt vad de äter för det syns inte gnagmärken men möjligen söker de knoppar på träkvistarna.

    På sommaren har vi massor av “legor” i en skogsåker (som jag hade som viltåker i fjol) men det har mest varit stora älgar. Några större skador har jag inte sett.

    Vi är mera oroliga för rådjur för de käkar upp trädgården. Dessutom lär de har förstört nån hektar nyplanterade granar.

  3. Vi har sen igen bara nån enstaka hjort, men desto mera rådjur. De är ganska tama vid det här laget, i förrgår hade vi 9 st här på gårdsplan. Antte och några andra jägare har kört ut mat åt dem, ensilage hör nog till deras favoriter så här vintertid, speciellt då de inte får någon mat från skogen just nu. Hittills har Antte snittat över 10 ensilagebalar åt dem under vintern. Trots det har en hel del sett sina sista dagar, en del p.g.a. kylan, flera har gått ner sig i vattnet o.s.v. Söta är de, trots att de äter div. olika trädgårdsväxter. 😉

Kommentarer är stängda.