Full fart i skogen

Det har varit en dålig vinter med mycket snö och extrem köld men nu börjar snön fästa sej och vädret är varmare – litet för varmt. Det gäller att såga för brinnkära livet nu för att hinna med vinterns hygge.

Jag har de senaste dagarna fått dubbelt mera stockar sågade än tidigare och det behövs. Snart börjar de stora granarna vara avklarade. Nu kommer de stora asparna i turen och de kan vara ganska besvärliga. Ett par fick jag fällda med lämplig vind i dag men vinden skall svänga i morgon – åt fel håll.

Jag fick igen inse att man inte kan fälla mot vinden – inte ens snett mot den. En stor gran blåste rakt in i småskogen och i den röran sågade jag av måttbandet för man såg inte riktigt nånting där. Träden måste knuffas omkull med lastarn då de lutar åt fel håll. Det går ännu men om det blåser åt fel håll så måste man hitta på nånting annat att göra. Just nu skulle jag behöva sydligt vind men det skall bli nordlig.

Om det blir riktigt omöjligt så börjar jag köra ut stockarna. Det skulle inte skada att få ut dem medan vägarna är ordentligt frusna. Solen börjar redan tära litet på vägarna men så länge det är kallt på nätterna så går det an.

Jag har inte räknat hur många träd jag fällt men något hundratal stockar finns där säkert. Det är inga små stockar. En stor del är svarvstockar på 58 dm och minst 28 cm toppdiameter. Av många träd fick jag två svarvstockar och av årets bamsegran (29 meter lång och 70 cm diameter vid roten) blev det tre. Där blir det redan kubikmetrar.

På årets hygge finns det också tallar men de är inte så tjocka som granarna. Jag var rädd för att granarna skulle vara rötskadade men med en del undantag var de förvånansvärt friska. Vi har ju problem med röta här i söder. Det finns en hel del riktigt stora aspar som absolut måste bort nu för de förstör bara mera ungskog för varje år som man väntar med fällandet. Kvistarna är grova som mindre träd. Björk är det ganska dåligt om i år.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

3 reaktioner till “Full fart i skogen”

  1. Har du inte lunningsvinch du kan dra dit vart du vill trädet skall falla? :O

  2. Jo, men det är ganska besvärligt att dra en vajer i den här snön !

    Dessutom måste jag köra spår fram till varje stam i alla fall så det är inte stor sak att sätta lastarn mot stammen. Jag har svetsat ihop en klyka på bommen så det är bara att trycka till litet med utskjutet. Med lastaren får man dessutom tryckpunkten högre upp på stammen än med en vajer.

    Men mot vinden skall man ändå inte försöka fälla !

  3. Lika bra går det att köra traktorn till stammen med vinch el griplastare.. men konsterna är många 🙂

Kommentarer är stängda.