8 mars, 2011 av Mats

Utnämning

Idag utsågs Trisses arvtagare på avelstjursvakansen. Efter en del letande fastnade jag för en två-årig Simmentaltjur med det något udda namnet Znork.

Bakgrunden till namnet är att man på födelsegården gått in för att alla tjurar som föddes det året skulle ha namn på Z (som om det inte var svårt nog att hitta på namn från förr…). När Znork föddes såg ägaren i hastigheten fel, trodde det var en kviga och registrerade henne som Znorkfröken.Senare upptäckte man att hon i alla fall var en han och namnet korrigerades för att få en lite mer maskulin klang. Personligen gillar jag namnet, det låter som en skurk ur en Blixt Gordon-serie eller något liknande. ”Den onde greve Znork från planeten Myrgon smider sina ränker, men vår hjälte har förutsett detta…” o.s.v.

Vakansen hos mej är Znorks första tjänstgöring och med tanke på det är det en fördel att min besättning inte är så stor. En femton månaders ungtjur har fullt upp med att serva 15-20 kor, en två-åring klarar 20-30 kor och en vuxen tjur kan ledigt serva c. 40 kor per säsong. Har man för många kor per tjur är risken stor att vissa kor måste betäckas flera gånger innan de blir dräktiga vilket gör att kalvningsperioden blir mer utdragen. Om man låter en del kor kalva på våren och en del på hösten kan tjuren i regel klara flera kor än de nämnda antalen eftersom alla inte brunstar samtidigt. Znork kommer att ha ett harem på c. trettio kor av vilka ungefär tio skall kalva på våren och tjugo på hösten, så han borde inte ha några problem att greja det.

Znork kommer att bo kvar på sin ursprungsgård ett tag till, men han skall introduceras till gruppen i god tid före betessläppningen. När ett nytt djur släpps in i gruppen uppstår alltid en del slagsmål innan rangskalan är klargjord och de skärmytslingarna vill jag gärna att utspelar sig inom ladugårdens väggar.

9 svar till “Utnämning“

 1. Kalle skriver:

  Jag lovar dig Mats, det är länge sedan jag ensam skattat så kolossalt åt något som åt det namnet. Det blev till att torka skrattårarna till slut. Grattis till nya tjuren och till Znork och till en superkul inlägg!

 2. Mats skriver:

  Kul om det smakade. 🙂 I ett svagt ögonblick hade jag funderat på att ge honom ett nytt namn, men Znork blir bättre ju mer man funderar på det.

 3. Kalle skriver:

  Det var toppen från första sekund!

 4. Carola skriver:

  Jag undrar hur du uttalar namnet: snårk eller tsnårk?

 5. Mats skriver:

  Det är ju en smaksak. Jag säger ”snårk” men om man tar fasta på att namnet låter som en skurk i Blixt Gordon måste han väl nog heta greve ”tsnårk”.

  Med andra ord får lynnet avgöra. 🙂

 6. djurhållare skriver:

  vad hade znork för index , och vad hade han för ettårsvikt

 7. Mats skriver:

  Han har index +17 och vägde 590 kg vid ett års ålder.

  En av de saker jag fastnade för var låg födelsevikt (47 kg, födelseindex 95) men ändå bra ettårsvikt (590 kg, index 116). Små kalvar som ändå växer bra låter ju lovande. 🙂

  Förtydligande för läsare som inte har djur; födelseindex 95 betyder att han alltså vid födseln var 5% lättare än Simmentalkalvar normalt är (vägde 95% av normal vikt), ettårsindex 116 innebär att han vid ett års ålder vägde 16% mer än medel. Index 100 är alltså alltid medel. M.a.o. var Znork liten vid födseln, vilket borde borga för lätta kalvningar, men växte därefter snabbare än medel.

 8. Mia W skriver:

  Lätta kalvningar ska man satsa på!!! Här har en kviga kalvat ,kalven kom med bak klövarna först.Voi hu hu… stor tjurkalv som lever! Kvigan e å på beinen…

 9. Mats skriver:

  Personligen tycker jag lätta kalvningar är t.o.m. viktigare än avvänjningsvikt. Hellre lite lägre avvänjningsvikt om man får enkla kalvningar. De är skonsammare både för ko och skötare.