Bålagren

Årets “bålaträä” (stort träd) är en gran. Nåja, jag har bara sågat granar och aspar tills vidare. Den var till all tur frisk (utom i toppen) så det blev en hel del stockkubik. Men som vanlig stock kan den inte säljas för där är största tillåtna diameter bara 55 cm och den här var över 70. Men som svarvstock går den.

Märk väl att “småstockarna” bredvid den hör till de stora stockarna. Motorsågen verkar ganska liten och jag var också tvungen att ta till en annan såg med längre svärd för att fälla granen.

Det sorgliga var att då jag lyfte bålagrenen upp på vagnen så gick lastaren sönder. Troligen har en kugge i svängkransen gått sönder. Det betyder att hela lastaren skall skiljas åt i små bitar för att man skall komma åt att reparera den. Och det blir nog till sommaren. Inte för att det är första gången jag plockat den i bitar.

Så jag har de senaste dagarna sysslat med att få den andra lastaren fast i Zetorn. Det tog sin tid för på torsdagen (då lastaren gick sönder) så måste jag åka till Villmanstrand och hålla föredrag om optiska fibernät. Fredagen gick till att få ut Zetorn ur tröskhuset. Dörrarna var blockerade av all snö som rasat ned från taket och frusit fast.

Vanligen försöker jag hålla dörrarna fria från snö men i år så blev det så hopplöst att jag tänkte att jag väntar på sommaren i stället. Men det blev att hacka och köra med schaktbladet en dag. Till sist fick jag i alla fall ut Zetorn – som behövde en hel del reparationer. Den hade till exempel inga bromsar som fungerade.

Lördag och söndag gick till att sätta fast den andra lastaren (ny men liten) för jag var tvungen att tillverka stöd för den. Den har nog varit i användning men den slog mot kättingarna då man körde. Egentligen måste jag bygga ett ramfäste så den sitter stadigt fast i traktorn. Ramfästet på Belarus har varit utmärkt så jag svetsar väl ihop ett likadant. Men det går inte på en dag så jag måste ha något provisoriskt så jag får ut stockarna innan snövägarna smälter. Det börjar bli bråttom.

Verkligen harm – det har varit bra väder att köra ut stock de senaste dagarna.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

4 reaktioner till “Bålagren”

Kommentarer är stängda.