26 mars, 2011 av Mats

Filhantering

Kölden i vintras innebar ett uppehåll i skogsarbetet för min del, men mildvädret återför huggandet på dagordningen. Eller i ärlighetens namn är det nog enbart min pappa som kommit sig ut i skogen, jag har mest rännt omkring med en massa annat.

I skogsarbetet ingår en del service och underhåll av motorsågen och något av det mest grundläggande är att hålla kedjan vass. Motorsågskedjan är uppbyggd av en rad med tänder där varannan ”biter” åt vänster, varannan åt höger. När man vässer kedjan måste vinkeln på dem bibehållas. M.a.o måste man hålla filen i rätt vinkel horisontellt sett för att få en bra såg. Dessutom måste filen också ligga rakt vertikalt sett för att kedjan skall bli bra. Alla dessa vinklar i kombination med en lite småtrött och ovan filare innebär ju att det är upplagt för misslyckande.

Då kan det vara bra med en filmall. Filmallen är ett litet hjälpmedel som man sätter fast på sågsvärdet och hjälper till att hålla filen i rätt vinkel. Mallen ger en del spelmån både horisontellt och vertikalt, så helt idiotsäker är den inte. Man kan fila sågen helt åt skogen trots att man använder mallen, men visst hjälper den. Riktiga skogskarlar brukar fnysa åt denhär typen av hjälpmedel (filmallar, fälljärn och liknande) men för mej som inte hugger så värst många tankar på ett år är den faktiskt rätt så praktisk.

Skogen är ju för övrigt ett av de få sammanhang där fildelning är helt tillåten. 🙂

Etiketter:

8 svar till “Filhantering“

 1. Per-Erik skriver:

  Filmallen är nog bra, använder den själv. Då man inte hugger så mycket så blir man ju inte så van att fila att det skulle gå bra utan mall. Och den är ju inte direkt dyr heller.

  För övrigt kan det inte nog påpekas hur viktigt det är med vass kedja. Man märker direkt när den börjar vara slö, det blir en helt annan snabbhet i sågandet med vass kedja. Så åtminstone en gång per dag ska den nog vässas i normal avverkning, är min åsikt.

 2. Mats skriver:

  Jag är lite filfetischist, jag försöker vässa ett par tag vid varje tankning. Lite tid tar det förstås, men jag är så lat att det känns bättre att vässa lite och ofta en mycket en gång om dagen. 🙂

 3. Nisse skriver:

  Absolut. Jag filar kedjan varje morgon. Om man inte har sten i skogen så räcker det med att dra en gång med filen – men filas skall den. Det är dumt att nöta av trädet …

  Filmallen har jag nog slängt. Den var mest i vägen. På de kedjor jag använder så finns det en liten märkning som visar hur snett man skall fila och den hjälper faktiskt.

  Och så skall man använda nya filar ! Gamla dåliga filar bara gör kedjan sämre.

 4. Anonym skriver:

  Är det någon annan än jag som tycker att kvaliteten på svärd,kedjor och filor blivit sämre

 5. kalle skriver:

  sitter ryttarmallen fast vid filmallen, har själv en där det är två delar att hålla reda på…eller tre med filen

 6. Kalle skriver:

  Nu finns det ju en ny leksak, ni har säkert sett den nya kedjan som automatvässas på plats. Undrar om det är just en leksak eller så bra som det verkar

 7. Stefan skriver:

  Fanns en test av den nya snabbvässande kedjan i Koneviesti. Den höjdes inte direkt till skyarna, men ansågs helt användbar för hobbysågare och till byggarsågning.

 8. Mats skriver:

  Kalle: jo, på just den här sitter ryttarmallen fast på filmallen.