Vårbruket börjar brännas

Inte kan man säja att “vårbruket börjar brännas” men så känns det nu. Jag pratade just med transportfirman och Uppsala Lantmän och i morgon lastas Rapiden (såmaskinen) och på torsdag skall den lyftas av här på Bos-Sestu gårdsplan. Ganska bra tid för jorden är ännu frusen men den värsta snön är borta. Och så har jag hela april att gå igenom den och kolla allting. Jag får nya såbillar så de gamla skall bytas ut.

Den Rapid jag köpte är förstås gammal (1992) men nästan 20 år yngre än den nuvarande. Det är en helt ny generation eftersom Rapiden är en direktsåmaskin. Den nuvarande hade mest billarna i luften om det fanns mycket kokor på åkern.  Och så är lådorna för utsäde och gödsel ungefär fem gånger större. Det är ingen liten maskin så man får se om Zetorn klarar av den. Om det blir att köra med halvtomma lådor och billarna i luften så blir det tvunget att skaffa en större traktor.

Direktsådd har jag inte tänkt börja med eftersom den hos oss blir alltför sen. Åkrarna torkar inte upp i tid om man inte kör ett varv över dem med fjäderharven på våren. Men mindre jordbearbetning har jag tänkt utföra i alla fall. Kanske en gång tallriksharv på hösten och lätt fjäderharvning på våren – men man får se hur det fungerar. Våra lerjordar är inte så lätta att odla. Och så beror det förstås på årets väder i hög grad.

Tidigare har jag kört med frässådd, dvs. jag har haft en fräs framför såmaskinen. Det har fungerat bra – och också varit nödvändigt på grund av den gamla såmaskinens känslighet för kokor. Fräsen slår sönder dem ganska bra. Man måste bara ha tålamod att inte köra i alltför fuktig jord. Eftersom såmaskinen kommer genast efter fräsen så hinner jorden inte torka alls som vid skild harvning.

Men i fjol märkte jag att fräsens pinnar slitits ned riktigt grundligt. De har minsann varit bra för inte en enda pinne har brustit fastän jag kört i jordfasta stenar så att både fräs och traktorn har hoppat. Verkligen otroligt segt material i pinnarna. Men nu borde jag byta alla pinnar på grund av slitaget. Det gör jag ju inte för fräsen blir pensionerad till potatislandet nu då jag börjar köra med Rapiden. Jag har räknat att fräsen är ny men den börjar vara omkring 20 år redan.

I alla fall blir det ett annorlunda vårbruk i år – nästan lika stor förändring som då vi sålde kossorna 1975 och började odla vete och korn.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

5 reaktioner till “Vårbruket börjar brännas”

 1. Om det är Rapiden på bilden du köpt ser den väldigt bra ut! Men crossboard och dubbla discrader på en 92:a??

  Tallriksharv på hösten och direktsådd på våren låter väl som ett fungerande koncept, åtminstone på lerorna. (Säger ekoodlaren som plöjer allt och endast har fin mo och grov mo… 🙂 )

 2. Nisse, Rapiden är exemplarisk när du blir ekoodlare och flyttar mellanväggen till max utsädesbehållare.. 😛

  Var den billigare än här i Finland?

 3. Grattis till rapiden.
  Har själv en 3m rapid och är mycket nöjd med den. Slitdelar behöver man byta först efter 1000ha beroende lite på jordarterna. En traktor på c. 120hv behövs för att inte tappa nerverna i uppförsbackarna.

  Önskar dig en fin rapidvår.

 4. Ähh, host, host – bilden är inte den riktiga. Jag sparade aldrig bilderna av det exemplar som jag köpte och nu är förstås annonserna borttagna. Och jag hittade ingen bild av en 92:a. Den har förstås bara två rader crossboard. Tallrikar vill jag inte ens ha – då blir Rapiden så lång att jag inte har åkrar som den kan vända på.

  Det fanns en Rapid till salu i Borgå – som var tre gånger dyrare (nyare också förstås). I Sverige är också tre meters begagnad Rapid dyrare än fyra meters – därför att det finns mindre utbud. Men jag kunde inte köpa fyra meters för jag fyller på inne i tröskhuset (både utsäde och gödsel) och jag hade varit tvungen att riva en massa för att få in en fyra meters. Det lönade sej bara inte.

  Man köper inte enskilda maskiner, man köper delar till ett system.

  Till all tur har vi inga uppförsbackar här. Vi har lika mycket plattland som Österbotten – nästan värre.

Kommentarer är stängda.