30 mars, 2011 av Mats

För säkerhets skull

I måndags ringde jag en djurtransportör för att boka skjuts åt avelstjuren Znork. De trafikanter som kör slakttransporter brukar som bisyssla också transportera livdjur när det behövs och när det finns utrymme i tidsschemat. Till min förvåning meddelade trafikanten att han kan köra hem Znork redan samma dag! Normalt  brukar det dröja en vecka eller två innan det finns ledig tid, men den här gången hade jag alltså tur. Efter lite ringande visade det sig dock att säljaren (som inte heller väntat sig så här snabb leverans) inte hunnit ta nåt salmonellaprov av gödseln och det sänkte faktiskt hela arrangemanget.

Salmonella är en sjukdom man verkligen inte vill ha in i sin besättning, dels är den ju inte direkt hälsosam som sådan och dels är kostnaderna för att sanera en gård som drabbats rätt stora. P.g.a. det sistnämnda har de flesta djurägare en salmonellaförsäkring och det var delvis den som satte p för våra planer. För att salmonellaförsäkringen skall vara i kraft när man handlar med livdjur skall säljaren kunna visa upp ett salmonellaprov som är taget för högst två månader sedan och i det här fallet var salmonellaprovet från i höstas. Risken att Znork skulle föra med sig salmonellasmitta till min besättning är minimal, eftersom den säljande besättningen har noggrann koll på den sidan, men däremot skulle han definitivt torpedera min försäkring. Om jag nån gång i framtiden får salmonella via andra vägar kan försäkringsbolaget svära sig fri från ansvar genom att hänvisa till att jag köpt in djur utan giltigt salmonellaintyg.

Vi avblåste transporten, säljaren tar prov och för in för analys och sedan tar vi nya tag när vi fått fram ”rena papper. Det blir bäst både ur praktiskt hälsoperspektiv och rent ekonomiskt. Salmonella är en så pass besvärlig bekantskap att det är värt lite väntan att hålla säkerhetssystemen i skick.

4 svar till “För säkerhets skull“

 1. Kalle skriver:

  Varifrån på kartan kommer Znork. Är han långväga?

 2. Mats skriver:

  Znork kommer från Vörå, så han och mina flickor borde nog förstå varandra. Dessutom är en del av mina damer från Helsingby.

  Fast Vörå-dialekten använder mer diftonger än vi gör i Pedersöre, så jag gissar att när mina kor säger ”muuu” kommer Znork att svara ”miieuu”. 🙂

 3. Antte skriver:

  jo tack de va ett evigt provtagas i somras då vi sänd iväg en tjur ti avel. Sen hitta dom på att de fanns en liten risk för att fodre som vi köpt innehöll salmonella så blev de samma rumba igen, tror att Sonja skrev ngt om de.

 4. Mats skriver:

  Jo, salmonellan är inget som man tar lätt på. Men i och för sig är det ju bra, ju hårdare den övervakas desto säkrare är vi även om det tar emot för stunden.