Snölinjemätning.

Skrev i profilen att jag är heltidsjordbrukare, så är det nog också trots att jag har ett litet “extraknäck”. Vintertid utför jag nämligen snö och tjäldjupsmätningar åt miljöcentralen. Tidigare skötte jag också väderstationer åt miljöcentralen och meteorologiska institutet men de lades ner för nåt år sen. Har också från och till bistått olika projekt och organisationer med mätningar och observationer av olika slag. Som jordbrukare lever man ju mitt i naturen och miljön och frisk miljö är ju en av förutsättningarna för att producera goda och rena produkter. Därför retar det mig så oerhört när jordbruket ibland beskylls vara miljöförstörande och jag vågar nog påstå att ingen riktig bonde med flit förorenar miljön. Det vore nog som att “pissa i byxorna” varmt en stund men ack så eländigt senare.
Nåjaa, det var inte detta jag tänkte skriva om denna gång utan om dagens snölinjemätningar och hur de går till. Jag har en 2 km lång linje belägen i skog och mark på ett par kilometers avstånd från hemmet som jag vintertid besöker 1 till 2 gånger i månaden. Längs stigen mäter jag snödjupet på 50 punkter och väger snön samt kontrollerar tjäldjupet på 10 punkter. Snöns vikt mäter jag med en cylinder som jag trycker ner i snön och med en liten spade håller jag snön kvar i cylindern tills jag får den vänd så att jag med ett litet bessman (våg) kan kontrollera snöcylinderns vikt. Tjäldjupet kontrollerar jag med hjälp av vertikalt nedgrävda dubbla rör (inuti varandra), det inre röret är fyllt med metylblå vätska så att det är lätt att se hur djupt marken är frusen genom att lyfta ur det inre röret. Mätresultaten bokförs och postas till miljöcentralen som använder uppgifterna bland annat för beräkning av vårflöden och som hållfasthetsberäkningsunderlag för byggnadskonstruktioner, något som blivit allt mer aktuellt de senaste åren efter att flera hallar rasat samman på grund av snötyngden.
Kunde vid dagens mätningar konstatera att våren med besked gjort framsteg. Kan inte dra mig till minnes att jag tidigare under de över 20 år som jag skött snölinjen skulle ha observerat en så dramatisk förändring. För 2 veckor sen när jag gjorde senaste mätning var det ännu full vinter och så mycket snö att det var närapå omöjligt att ta sig fram till fots nu fanns det endast ett par decimeter som mest och många mätpunkter var helt bara. Tjälen hade också närapå gått ur marken, så trots att jag för 2 veckor sen trodde att våren nog blir något senare än normalt är jag nog nu beredd att våga påstå att vårbruket kan inledas om 2 till 3 veckor om nu inget bakslag i vädret inträffar.
Tidigare i vinter har det närapå motsvarat ett långlopp på skidor att ta sig runt men idag var det helt underbart att vandra i det vackra vädret och lyssna på fåglarna och andas in vårens dofter. Lätt att glömma vardagsbekymren under sådana omständigheter. Väl hemma igen var det nog bara att fortsätta med sådden av grönsaksfrön ty under veckoslutet skall vi försöka ta igen förseningen i säsongstarten som uppstod då såmaskin levererades ett par veckor senare än utlovat.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

En kommentar till “Snölinjemätning.”

  1. Ahaa, jag har ibland funderat på hur de där tjälmätningarna riktigt går till

Kommentarer är stängda.