När blir det vårbruk?

Ett roligt fenomen för bonden såhär års är diskussionen runt vårbruket. Det är så gott som dagligen som diskussionen kommer upp i sällskap med andra bönder eller icke bönder. Lite samma fenomen säkert som på normala arbetsplatser där kaffepauspratet löper runt ämnet – När skall du ta sommarsemester?

Ganska roligt nog att märka att hur man glömmer från år till år om det var ett tidigt start på vårbruket eller sen start. Säkert som många andra bönder, så för vi en kort sammanfattad dagbok som uppdateras rätt så flitigt speciellt under vår,- och höstbruket. Så här års är det aktuellt att ta fram de gamla kalendrarna för att kolla -När började vi egentligen och harva ifjol?

I år har man inte kunnat undvika kommentarerna om att det kommer bli en sen vår i år efter den stränga vintern. Var vintern sträng? Jo, den var kall och lång men tjälen på åkern har varit så gott som obefintlig. Snön föll på en ofrusen mark och bildade ett rätt så tjockt snötäcke så kölden kom inte till att göra tjäle i marken.

Vi gjorde en kort statistik igår om när man har börjat och vårbrukat på gården. Uppgifter fanns det ända sedan 1980. Kort sammanfattet kunde vi konstatera att det tidigaste som vi har börjat var 22 april (2002) och det senaste tillsvidare har varit 1985, 17 maj.Vintriga åkrar

Igår 16 april så läget ut som följande. Rätt så mycket snö ligger kvar på åkern. Hemma hos oss är det ett allmänt skämt, är vi inte på åkern tidigare så är vi åtminstone då Ia har födelsedag. Nu är det så att jag har fått den äran att komma till denna värld mitt i vårbruket alltså den 11 maj. Speciellt min pappa mindes alltid tillbaka, så länge han levde – Ja, då du föddes -72 var det ett vått vårbruk…..

Oberoende hur man nu sedan svänger på denna tårta så har vårt klimat en benägehet att korrigera värmesumman. Kall vinter brukar ge varm sommar och varm vinter ger kall sommar.Men sedan finns det ju förstås statistiska undantag.

Så den stora aktuella frågan kvarstår! – När blir det vårbruk? 😉

Författare: Maria

Jag är en 38-årig lantbruksföretagare från Snappertuna i Raseborg. Jag har bedrivit jordbruket tillsammans med min man som åttonde generation på gården, i 6 år. Till familjen hör vår 9-åriga dotter Elin samt vår son Franz, strax 5 år. Förutom att min man Kenneth hjälper till på gården jobbar han också som brandman på räddningsverket i Ekenäs. I början av året 2011 gick vi igenom stora förändringar då vi lade ner slaktsvinsproduktionen. Produktionen var ingen obetydlig del utan bestod av 1 000 slaktsvinsplatser med en årsproduktion på ca 250 000 kg kött och dessutom kunde vi titulera oss till Finlands sydligaste slaktsvinsstall. Detta betyder att vi står inför nya tider här på gården. En ny inriktning har redan börjat ta form men kräver ännu en stor arbetsinsats. Förändringen och utvecklingen från husdjurs-, till växtodlingsgård samt övrig företagsverksamhet på landsbygden kommer ni att få ta del av i min blogg. Några garantier hur det hela kommer att gå vägen finns ej. Men en sak är klar – om du vill skörda så måste du så.

4 reaktioner till “När blir det vårbruk?”

  1. har ni så mycket snö kvar, i Malax finns det endast snö i skogen, diken och på skuggade åkrar, sk. skogsjäälor. allt annat är nog så gott som bortsmält 🙂

  2. Ja, få se när de blir start,, vi har snöfria fält med grånande tiltor,, så finns på många fält ännu snö. Höstvetet ser inte bra ut nu men kanske de blir bra om vädret är gynnande,, vi odlar i södra delen av landet vilken var bland de snörikaste i vinter, hade en käpp ute på åkern som var 85 cm hög o den var under snön länge… Gubben spådde i början på året att efter påsk börjar vi???? Åkte lite runt idag o “kanske” nåt fält är torrt då,,, vi har allt plöjt så vem vet om… ingen tjäle har vi på åkern, men vägarna har desto mera,,, Jag skriver oxå dagbok med regnmängder o minus-plus grader under året… intressant att följa med under åren hur o när vi kommit igång…

  3. Vi hade masssor med snö i Hindersby men den har smält bort riktigt fort.

    Vårbruket i år blir intressant. Det fanns ingen tjäle alls under snön så om det inte kommer regn så kan det torka upp ganska fort. Jag tippar i alla fall på början av maj.

  4. Och nu spådde de riktigt varmt i södra Finland till påsken och nästa vecka. Så din tippning kan nog stämma in rätt så bra.

Kommentarer är stängda.