Blåsigt.

Gick som jag befarade, att det skulle bli för kraftig vind för plastbytet. Plasten till växthuset är 2,5 X 8 m per växthusbåge och det är onödigt jobbigt att jobba med den i blåsigt väder. Så idag passade det att klaga på vädret 🙂 Nåjaa, helt av ondo är inte den torra varma vinden, den torkar ju upp både grusvägar och åkrar efter snösmältningen.
Trots ändrade planer behövde vi inte vara arbetslösa. Satsade på lite förberedelser för plasbytet såsom att stifta fast fanérlister i stället samt påbörjade sista delen av stokerförnyelsen. Hoppas få igång fliseldningen till påsk då vi nu får lov att ta resten av växthuset i bruk eftersom de sådda plantorna behöver mera utrymme. Konstaterade också att fläktbatteriet till andra växthusavdelningen läckte i år igen. De börjar nu bli så gamla och kopparslingorna så sköra att de av minsta vibration börjar läcka. Får nog försöka se efter ett nytt fläktbatteri i morgon. Borde egentligen skaffa 2 nya med ca 60 kW:s effekt vardera för att få jämnare värme i huset utan att ha alltför kraftiga fläktar monterade, lågvarviga motorer går ju dessutom mycket tystare.
Flickorna har mest jobbat med morgondagens grönsaksleveranser som lämnat på slarv då vi haft bråttom med sådden.
Och joo, hann även rösta trots att det varit fullt upp idag.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

En kommentar till “Blåsigt.”

  1. Ja, usch fy ! Jag var just och tog bort skogslastaren från Zetorn för att börja sätta den i skick för vårbruket och jag trodde jag skulle blåsa bort. Termometern visar på +8 grader men det kändes kallare än på vintern. Till all tur blir det verkstadsarbete nu så man är i skydd för blåsten.

Kommentarer är stängda.