Radiolurar

Det är någonting som gör mina dagar mycket roligare. Eftersom jag jobbar ganska mycket ensam och en del dagar i ett fullkomligt öronbedövande bääande eller brummande så införskaffade jag ganska fort i ett par Peltor hörselskydd med radio i. Dessa lurar är guld värda om morgonen när jag kommer till fårhuset där alla lamm och tackor bääar så mycket de orkar sekunden som dörren går upp. Dom tycker alltid att dom är vrålhungriga, ( med betoning på vrål..) även om dom skulle ha mat kvar på foderbordet…

Då är det skönt att få dra på sej Peltorlurarna och ratta in en bra radiokanal. Antalet radiokanaler är inte så stort här ute, men man hittar oftast någon kanal som spelar musik efter det humör man är på. Har man bråttom rattar man in en kanal som har mer ös i sina låtar så man får upp tempot, och tycker man att man kan lunka på lite saktare med det man gör och inte vill stressa så kan man ta en mer softare kanal. I dessa dagar kan man inte komma undan årets europeiska musik happening om man vrider på radion, eurovisionen.

Men, verkligen inte mej emot. För mej är eurovisionen helt vansinnigt rolig. Redan som liten satt jag och min syster och sjöng med i eurovisionslåtarna, om dom var på franska, tyska, portugisiska eller vad som helst spelade ingen roll, vi sjöng ändå. Att eurovisionen skulle bandas var det absolut lag på, och  katastrofen var nära när någon i misstag hade bandat över en del av 1986 års eurovision.

I år, tycker jag, Finland har ett av de bästa bidragen vi någonsin haft och jag sjunger gladeligen med så det skrålar i traktorhytten när Da da dam spelas för sjunde gången på radion, medan jag drar ett varv med sladden över hemåkern.

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

8 reaktioner till “Radiolurar”

 1. Kom osökt att tänka på en gammal klassiker om hur lätt & enkelt det är att vara just fåruppfödare.

  När man kommer in i fähuset hojtar man bara:

  “E de nån som vill ha mat?”

  Svar i korus: Nää-ääää!!!

  “Nå e de nån som vill ha vill ha vatten att dricka?”

  Igen kommer svaret i korus: Nää-ääää!

 2. Personligen är jag totalfrälst i Peltorlurarna med Bluetoothfunktion. radion är dålig men telefonfunktionen slår allt jag pratat i hittills. Kvalitet kostar

 3. Håller med Kalle angående Peltor:s Bluetooth-lurar…fastän med den lilla invändningen, att det kanske inte är bara kvaliteten som kostar, utan delvis också den samma “magalomaniska” trenden som tycks ha drabbat all konsumtionselektronik: Eftersom det tack vare mikrokomponenteter är tekniskt möjligt, så plockar man in ALLA rackerier man bara kan tänka sej i en och samma apparat.

  Varför alltså tillhandahålla Bluetooth bara i den modellen som dessutom har en avancerad “aktiv medhörning” och som bara för den funktionens skull kostar hundralappen mera? Enbart Bluetooth-delen skulle skulle inte kosta många tior att plocka in i en vanlig passiv radiolur.

  Sen är jag nog rätt skeptisk också angående hållbarheten på lång sikt, för ett par hörselskydd som har fyra rattar och fyra omkopplare är nog rätt ömtåliga för all yttre fysisk påverkan och smärre olyckor.
  Men det får tiden utvisa, jag skaffade mina i höstas så dom har inte ännu hunnit vara i användning tillräckligt länge för att mina pessimistiska aningar skall besannas…

 4. Jag köpte vanliga billiga Blåtandslurar för mobiltelefon och så satte jag dem in i hörlurarna. Fungerade inte med knapphörlurar eftersom de föll ur öronen då man arbetar men då jag bytte till Philips med båge runt örat så har det fungerat bra. Och så är det billigt.

  Och de fungerar i alla hörselskydd – också i skogen !

 5. Mina är inne på tredje säsongen, och har nog fått en del skavanker, bla är dom lite smultna efter att jag glömde dom på ett varmt ställe, men funkar ändå. Det är egentligen inte ljudkvaliteten som inponerar utan det är den fantastiska dämpningen av yttre ljud. Jag har fler gånger suttit i tröskan och folk jag pratat med har inte uppfattat något bakgrundsljud alls. Jag trodde inte på det så jag lånade ut dom till en kompis och uppmanade honom att åka och tröska och ringa mig, och sannerligen, inte ett bakgrundsljud kunde uppfattas.
  Men tyvärr, radion är bara sk-it

 6. Tillägg: Därför använder jag bara Pelton när jag måste vara anträffbar. I övrigt nyttjar jag ett par billiga Bilsom som har MYCKET bättre radio.

 7. Hur fungerar lösa blåtänder i hörselskydden när det gäller mikrofonfunktionen, Nisse?

 8. Själva Blåtandgrunkan sitter i en clips som jag fäst vid skjortliningen och där finns mikrofon och batterier samt knappar. Den har lösa hörlurar som man kan byta (vilket jag gjorde). Man kan lyssna på MP3 som jag satt in i ett minneskort i mobilen och då någon ringer så trycker man på svarsknappen och kan samtala riktigt bra.

  Den modell jag har, SonyEricson HBH-DS220, är redan litet gammal och har kortare batteritid än de nyare modellerna. Det finns flera olika tillverkare. Ljudet är fint men det lönar sej att köpa en modell med lång batteritid så man klarar sej hela dagen utan att ladda.

  Det är viktigt att man kan byta hörlurar för det är ganska individuellt vilka som passar. Jag har glasögon vilket gör det litet besvärligare att passa in hörlurarna så man får prova olika modeller.

  Fördelen med lös Blåtand är just att de kan användas i alla hörlurar. Jag har också radiohörlurar men vi har så usel mottagning här att man inte orkar lyssna då ljudet brister hela tiden. Så det blir mest 60-talspop från mp3 i stället :-). Jag var ju med redan förrän Beatles blev berömda.

Kommentarer är stängda.