Östensö Ekologiska Gym och Solarium

Den här veckan öppnade Östensö Gym och Solarium. Vi erbjuder individuell träning med moderna redskap enligt björkklabbsmetoden i öppna och välventilerade utrymmen.

Det handlar alltså om ett vedprojekt som grannen Jonas och jag har. Vi har köpt in en del björkved som skall bli vedklabbar och som vi sedan säljer vidare. Huvuddelen kommer att säljas till vintern men vi tänkte också klabba en del nu på våren och sälja som otorkad.

Nu kan ju nån undra varför vi gör det här jobbet just nu, skall man inte hålla på med vårbrukandet den här tiden på året? Jovisst, det skall man och det hade vi också tänkt göra. Tanken var att fixa undan veden i april, men tyvärr kom menföret och en transportfirma med märklig prioritering av kunder emellan och veden levererades först förra veckan. Eftersom vi redan har beställningar inne var det bara att spotta i händerna och köra igång. Planen är att göra så mycket vi hinner på en vecka och sen övergår vi till vårbruksjobb. Eftersom vi är två som delar på jobbet flyter det på rätt bra, en kan köra ut vedlassen medan den andre klabbar vidare. Klabbanet går långsammare än logistiken, så tidvis är vi också två på klabbandet.

Jobbet är inte direkt svårt, men fodrar en viss uppmärksamhet eftersom varje stock är unik (och kan hänga upp sig på unika sätt).  Dessutom jobbar man med andra muskelgrupper är jag är van med, så lite ledbruten blir man förvisso. På plussidan finns förstås att man får jobba så svetten lackar och solbrännan djupnar dag för dag. En av torsdagens höjdpunkter bjöd Hitmen och Lasse Grönroos på när man spelade Aerosmith. Söte öde, vad bra Steve Tyler passade till vedklyvaren!

Författare: Mats

Jag är 42 år, gift och har en son på nio år. Min fru jobbar som lågstadielärare, så mitt jordbruk är ett enmansföretag. Jag har varit jordbrukare sedan 2001. Innan dess hann jag jobba 6 år som lantbruksrådgivare inom växtodling och ekonomi. Gården har ända fram till hösten 2009 varit en mjölkgård, men numera bedriver köttproduktion med dikor och en del växtodling. Det är känslosamt att lämna en produktionsform som funnits på gården i generationer, men samtidigt spännande att ge sig i kast med något nytt och lite obekant. Tanken är i första hand att sälja kalvar vidare till specialiserade uppfödare, i framtiden kan också egen uppfödning komma i fråga. En riktigt intressant tanke är att själv slakta och sälja köttet direkt till konsumenter, som jag börjat testa i liten skala. Växtodlingen har bedrivits ekologiskt sedan 1995 och husdjuren sedan 2010. Ekoodlingen passar gården rätt bra och gör enligt min mening produktionen lite mer spännande. Spänningen är visserligen på gott och ont, går det bra är det extra kul men går det åt pipan svider ordentligt.

5 reaktioner till “Östensö Ekologiska Gym och Solarium”

 1. Hej!

  E de en bensindriven pilkemaster ni har? Hur bra funkar den i seriöst bruk? Har själv erfarenhet av traktordrivna men har ibland lekt med tanken på en “självständig” modell. I övrigt håller jag med dej, de e förvånansvärt mycket manuellt arbete fast maskinen skall göra det 🙂

 2. Finns det faktiskt pengar att tjäna i vedbranschen?
  Är det lönsamt att köpa stockar och sälja vidare som ved?

  Ifall man råkar ha en egen björkskog hur lönsamt blir det isåfall?

  Hur mycket ved måste man sälja om man vill gå 1000 – 2000 euro i vinst / år?

 3. Ruben: jo, det är en Pilkemaster med bensinmotor. Det här är första gången jag stiftar bekantskap med den (eftersom det är Jonas maskin), så jag skall väl inte utvärdera den desto mera. Fast om jag fattat saken rätt är den traktordrivna och de med bensinmotor i stort sett samma konstruktion. Helt duglig till sitt syfte, men visst finns det mer utvecklade modeller på marknaden.

  En fördel med bensinmotorn är ju att man lätt kan hyra ut maskinen åt andra de tider på året man inte själv använder den. Enda som krävs är att kunden har en bil med dragkrok.

 4. -: det var många frågor. 🙂 Visst finns det en del pengar att tjäna också när man köper virket, men förstås blir det mer pengar om man har egen skog. Några stora summor är det inte, det handlar om en rätt normal timlön. Tanken var att utnyttja dödtiden under vintern och då är ju en liten inkomst bättre än ingen alls. Nu gick ju den målsättningen lite förlorad den här gången, eftersom vi står och klabbar i majsolen….

 5. Det där är en fantastisk maskin. Man kommer hela tiden på nya sätt att skada sig i den (talar om klabbmaskiner i allmänhet)

Kommentarer är stängda.