Den lilla grodden

Oj vad skönt att konstatera att fröet blev sått rätt i år igen. Tänk om det skulle ha såtts upp och ner 😮 Nej, skäm och sido. Så fungerar det inte. Det är bara ett gammalt skämt som man måste damma av varje vår – Kom du ihåg att svänga kärnårna åt rätt håll?

Exakt för en vecka sedan blörjade vi och så och i dag var det första gången jag hade tid att köra till den åkern och kolla hur det ser ut. Alltid lika glatt överraskad då de små piggarna tittar upp.

Det låter visst rätt så enkelt. Man sår och så var det där med det. Men nej, så gick det inte. Allltid finns det orosmoment efter sådden. Speciellt regnet, när kommer det och hur hårt kommer det. Det optimala är ju att det skulle få regna sakta och passligt mycket och så lite sol på. Men med en sådan väderlek som vi har haft den senaste veckan, mycket het sol, över 20 grader i skuggan så torkar allt som varit vått och det går fort. För tillfället ändrar väderleken och det väntas regn några dagar framöver. Av sådden kvarstår ungefär 1,5 dag så för vår del skulle det väldigt gärna få hålla några dagar till och sedan skulle det få komma passligt med regn 🙂

Författare: Maria

Jag är en 38-årig lantbruksföretagare från Snappertuna i Raseborg. Jag har bedrivit jordbruket tillsammans med min man som åttonde generation på gården, i 6 år. Till familjen hör vår 9-åriga dotter Elin samt vår son Franz, strax 5 år. Förutom att min man Kenneth hjälper till på gården jobbar han också som brandman på räddningsverket i Ekenäs. I början av året 2011 gick vi igenom stora förändringar då vi lade ner slaktsvinsproduktionen. Produktionen var ingen obetydlig del utan bestod av 1 000 slaktsvinsplatser med en årsproduktion på ca 250 000 kg kött och dessutom kunde vi titulera oss till Finlands sydligaste slaktsvinsstall. Detta betyder att vi står inför nya tider här på gården. En ny inriktning har redan börjat ta form men kräver ännu en stor arbetsinsats. Förändringen och utvecklingen från husdjurs-, till växtodlingsgård samt övrig företagsverksamhet på landsbygden kommer ni att få ta del av i min blogg. Några garantier hur det hela kommer att gå vägen finns ej. Men en sak är klar – om du vill skörda så måste du så.