Väntar,väntar och väntar – på bättre väder!

Nu har det varit uppehåll i sådden några dagar p.g.a regn. Regnet var ju visserligen mycket välkommet. Totalt har det till dagens datum regnat ca 25 mm. Skulle det nu bara ha förstånd att sluta några dagar framöver så att vi skulle få sådden avslutad.

Så var det bevisat igen! Bonden klagar över väderläken och aldrig är man nöjd 😉 Men då man skulle villa ha vissa arbetsmoment avslutade och gjorda för att kunna flytta över till något annat. Traktorerna har sina dubbelmontage på så de är lite för breda att åka iväg ut på riksväg 25 för att köra bort skrotlass eller göra något annat arbete.

Under dessa regniga dagar har det ju förståss funnits arbete i det gamla svinhuset. Vi ligger lite försenad i tidtabellen vad gäller gjutningen av det nya golvet i den ena avdelningen men det är väl så på alla byggen att det hör till att tidtabellen inte riktigt håller. Allt sedan de stora betongnäten kom med lastbilen och sattes ner på marken utanför de stora dörrarna har jag tvivlat på att vi skall få in dem allena. Jag har gått och lyft och ryckt i det ena hörnet och banna över den grymma vikten på dem och varit fundersam över hu det kommer att gå. Slängt lite lösa förslag till Kenneth – borde vi inte fråga hjälp av någon? Men NEJ – nu klarar vi det. Måste väl lite grann medge att min man är en gnutta envis. Vikten på näten vet jag inte, men de som har någongång burit på dessa 8 mm, 5 x 2,30 m nät vet vad det är fråganom 😮  Näten är så gott som alla inne med hjälp av följande hemgjorda hjälpreda.

Bättre gick det än vad jag trodde. Lite blåmärken här och där men det hör väl till.

Om det var min första upplevelse att bära in betongnät så var också följande arbetsmoment. Näten skulle “Najas” samman (binda ihop)

Det var en konst att få det och löpa, men det gick och ibland gick det inte alls. Drog man ett varv för mycket så sa det “nax” och järntråden gick av 🙁

Kan bara konstatera igen att bondeyrket är ett mångsidigt yrke, massor med kreativitet och pröva på!

Författare: Maria

Jag är en 38-årig lantbruksföretagare från Snappertuna i Raseborg. Jag har bedrivit jordbruket tillsammans med min man som åttonde generation på gården, i 6 år. Till familjen hör vår 9-åriga dotter Elin samt vår son Franz, strax 5 år. Förutom att min man Kenneth hjälper till på gården jobbar han också som brandman på räddningsverket i Ekenäs. I början av året 2011 gick vi igenom stora förändringar då vi lade ner slaktsvinsproduktionen. Produktionen var ingen obetydlig del utan bestod av 1 000 slaktsvinsplatser med en årsproduktion på ca 250 000 kg kött och dessutom kunde vi titulera oss till Finlands sydligaste slaktsvinsstall. Detta betyder att vi står inför nya tider här på gården. En ny inriktning har redan börjat ta form men kräver ännu en stor arbetsinsats. Förändringen och utvecklingen från husdjurs-, till växtodlingsgård samt övrig företagsverksamhet på landsbygden kommer ni att få ta del av i min blogg. Några garantier hur det hela kommer att gå vägen finns ej. Men en sak är klar – om du vill skörda så måste du så.

2 reaktioner till “Väntar,väntar och väntar – på bättre väder!”

  1. Glöm inte överlappningen på näten… Minst 2 rutor på varandra minskar risken för sprickbildning i det färdiga golvet.

  2. Det stämmer! Vi har varit medvetna om det men det blir lite risktagning denna gång. Vi kommer att förtärka det ännu med kammstål i fogarna (mellan nätena). Problemet är att i mitten på plattan blir det bara 5-6 cm betong och ute vid väggarna blir det 10-11 cm. Sätter vi näten på varandra blir det för mycket nät mitt på golvet. Nu finns det redan ett gammalt golv under. Får se hur det går.

Kommentarer är stängda.