25 maj, 2011 av

Bäddfräsning.

Hade en konstig känsla av att det var lördag i morse när jag vaknade. Kanske var det avbrottet som gårdagens regn förorsakade eller så berodde det på att jag tog mig tid till ett styrelsemöte i går kväll.
Idag har dock den hårda vinden torkat upp jorden så gårdagens 6,6 mm är nog ett minne blott vilket jag noterade nu ikväll när jag efter dagens byggande fick tid för bäddfräsningen inför lökplanteringen.
När det gäller grönsaksodlingen här på gården så odlar vi allt på upphöjda bänkar som jag med traktorn fräser upp direkt på plogtiltan. På så vis får jag en homogen odlingsbädd som inte packats till av traktordäcken. Samtidigt med fräsningen tillför jag också gödsel som på så vis koncentreras till odlingsbädden vilket medför kostnadsbesparing då jag inte gödslar vändtegar och traktorspår utan enbart den jord som besås eller planteras med odlingsväxter. Säkert till nytta för miljön också 🙂
Nackdelen med bäddfräsning är att den tar mycken tid och fordrar noggrann planering och precision vid utförandet. 1 ha grönsaksodling betyder i mitt fall 5,5 km bädd och traktorn klarar inte högre fart än 2,5-3,5 km/h så med fyllning av gödselspridaren och vändningar på vändtegen får jag räkna med 2,5-3,5 timmar jobb per ha. Å andra sidan så är fältet klart för sådd eller plantering efter fräsningen.
Den upphöjda odlingsbädden har i sig också både fördelar och nackdelar, bland annat hålls den torrare vilket är till fördel en våt sommar men kräver mera bevattning ifall det är torrt. Kanske värms jorden upp lite snabbare också men en sak som jag tycker är en stor fördel är att när vi vid handskörd står emellan bäddarna så sparar det en 10 cm ryggböjning, vilket kanske inte låter så mycket men efter en lång dags skördande uppskattar man nog varje cm som man sparar. En nackdel är att det inte är lätt att jämna fältet efter skörd och bäddarna ofta syns ännu följande år.

3 svar till “Bäddfräsning.“

  1. Maj-Len skriver:

    Låter fantastiskt.

  2. oxå en bonde skriver:

    Kan bara beundra alla er som håller på med grönsaks-odling för det fodras massor jobb o priset borde ju vara därefter vilket inte det är.. lika jobbigt har ju oxå djur-gårdarna så man får lyfta på hatten att det i dessa tider finns bönder som orkar år efter år… Hoppas våra konsumenter kan värdesätta finska bondens jobb,,, kanske efter denna “gurk-nyhet” från Spanien sätter var o en att fundera…

  3. Christer skriver:

    Vill inte “racka ner” på andra länders produktion men visst har vi tack vare vår rena natur och höga moral säkra produkter som våra konsumenter tryggt kan äta. Och visst tycker jag att handeln borde kunna värdesätta vårt arbete genpm att betala “rättvisa priser” också för våra produkter.