Det kryllar av smått på gården

Inte av kalvar den här gången, utan av knappt 50 andra klassister. Det kyliga vädret till trots, verkade de vara nöjda med sin vårutfärd.
Eftersom de var så många, delades de upp i grupper. Grupperna turades sedan om så att alla elever fick ta del av de olika programpunkterna.
De som ville fick pröva på att leda en ko, mjölka henne samt smaka på mjölken. Dessutom gick de i ladugården och “matade” korna, de fick åka traktor, vara i skogen m.m. Naturligtvis ingick också korvgrillning i programmet 🙂

Samling
Utfodring av korna (beklagar den dåliga bildkvalitén)

Det är alltid lika roligt att se hur roligt barnen kan ha då de kommer till en bondgård. De blir fulla av iver bara genom att se en traktor eller en ko, för att nu inte sen tala om hur lyckliga de blir då de får åka traktorn eller klappa kon. Härligt! 🙂

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!

3 reaktioner till “Det kryllar av smått på gården”

  1. Jo det märks att det är utfärdstider! Här på denna kogård har det också kryllat av tvåbenta småfolk!
    Jag har läst bondbloggen hela tiden, men är så dålig att förstå hur man skall göra det ena eller andra på datorn, så det har tagit ända tills nu innan jag kom på hur man skickar kommentarer! Men det heter ju bättre sent än aldrig!!

    Så många varma vårhälsningar från din gamla jobbkompis!!

  2. Dom e så roliga att se o höra på 🙂
    Häls åt “gåbben” din och åt andra bekantingar!

Kommentarer är stängda.