Latmansjobb

I fjol vid den här tiden när jag berättade om hur jag fyller konstgödsel i såmaskinen så kom det endel frågor om hur manicken jag använder fungerar. Eftersom en film säger mer än flera ord så slog jag på stort och filmade hanteringen i år. Nu borde ju nog en medelålders medborgare av idag kunna redigera en film så att två blir en, men i mitt huvud lät det sig icke göras. Därför blir det för den intresserade att klicka in sig på två filmsnuttar, den ena som visar upphämtningen av säcken, och den andra således tömningen.

Tyvärr gick det lite som det brukar, när man skall göra sig till så jäklas det. Läckaget som uppstår när jag backar ur hallen hör inte till vanligheterna men i ren nervositet över stundens allvar och filmarens närvaro så får jag inte fyllaren så rak som den behöver vara.

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!

9 reaktioner till “Latmansjobb”

 1. Jo, nu blir det att kontakta större huvuden än mitt. Jag har nog bifogat filmerna på nått konstigt sätt men….ja ni ser ju (inte) själva!

  Måååårten. Hjälp!

 2. Klippen är ihopklippta till ett (måste göras manuellt, och eftersom Kalles kamera inte var direkt kompatibel med det format som Arenan använder så måste jag konvertera klippen före jag lägger dem till Arenan).

  Det nya klippet ligger som bäst på konvertering till Arenan, och jag lägger in det här så fort det är klart 🙂

 3. Praktisk storsäckslyftare det där! Vad kostar en sån begagnad eller ny spelar ingen roll, och var kan man köpa? 🙂

 4. Fabrikatet är NOPU. (hittas lätt via Google).
  I bottnen på tråget finns en kniv som ser ut som en pyramid. När man sänker säcken mot den skärs det upp ett hål, men samtidigt stängs också bottenluckan av säckens tyngd. När man sedan lyfter säcken igen finns förstås hålet kvar, och av samma rörelse öppnas luckan. Den kan alltså stängas till närsomhelst, men ju lättare (tommare) säcken är desto sämre funkar det.
  Tro mig, den pjäsen är guld värd, men den krävde också övning. Massor med övning.

 5. Vad den kostar minns jag inte, min är 10 år gammal, men jag tror det var en ca 4000 MARK då. Alltså inte speciellt dyr

 6. samma “pyramid” då som används för Jussi skruven på traktorsläp

Kommentarer är stängda.