8 juli, 2011 av Mats

Extreme Tractor Makeover

De senaste två veckorna har min traktorpark fått en synnerligen påtaglig ansiktslyftning. Vi anställde nämligen en sommarjobbare för två veckor med uppdraget att måla över den värsta rosten på Forden och Case 845:an. Alexander kom, såg och målade och resultatet skäms inte för sig.

Lantbruksarbete går hårt åt ytfinishen på maskinerna. Speciellt på en djurgård som har fastgödsel utsätts traktorerna för en hel del (gödseln innehåller bl.a. ammoniak) och följaktligen blir patinan med tiden lite väl påtaglig . Alexander slipade bort rost och gammal färg och drog på ett par lager nytt. Mellan varven hann han också måla en lekstuga och göra lite harvservice, låt vara att traktormålandet nog hade första prioritet.

Nån regelrätt museirenoveringen handlar det inte om. Motorerna har inte målats alls och vissa delar av hytt och skärmar målades med pensel vilket ju inte  ger nån yta man direkt vinner utställningspriser med. Syftet var dock inte nån tvättäkta orginalrenovering utan bara att lite fräscha upp looken och hindra förfallet att sprida sig ytterligare.  Motorhuvarna är rätt enkla att ta bort så de monterades loss och målades ordentligt. Och effekterna av målprojektet är märkbar, speciellt på Forden. Enda nackdelen nu är att de små skavanker på lastare och mindre oljeläckage som inte alls störde ögat tidigare nu syns betydligt bättre när motorhuv och skärmar blivit uppfräschade. Få se om det bli att planera in en fortsättning. 🙂

6 svar till “Extreme Tractor Makeover“

 1. anonym skriver:

  han ser int gammal ut den pojken.

 2. Mats skriver:

  Pedersöre kommun har ett system via vilket man kan anställa skolungdomar (från 15 och uppåt) för kortare och längre tid på sommaren. Kommunen sköter försäkringar och pappersarbete, arbetsgivaren står för lönen.

 3. Christer skriver:

  Mmm… det brukar ha en tendens att bli mer jobb än vad man till först tänkte sig 🙂

 4. Mats skriver:

  Murphys lag om projekt: “Ett dåligt planerat projekt tar tre gånger längre att genomföra än man ursprungligen tänkt sig. Ett välplanerat tar bara dubbelt längre än man tänkt.” 🙂

 5. Mia W skriver:

  Honom känner jag ju, han verkar vara en riktig fixare!

 6. Mats skriver:

  Jo, han är väldigt duktig.