4 veckoslut .

Ibland undrar jag (och antagligen många andra med mej), finns det verkligen bara 4 veckoslut på hela året? Det är dessa 4 veckoslut i Juli som jag tänker på, då skall “allting” ske. Och om man ville skulle man kunna springa på en bunt festivaler, karnevaler, kommundagar, jippon och tjohejsan nästan varje dag den här årstiden. Att det blivit så är egentligen inte över huvudtaget någonting konstigt, solen är uppe nästan dygnet runt, det är varmt och alla har semester, nästan alla i alla fall. Frågan som i de flesta diskussioner kommer upp när folk träffas den här årstiden är: När och hur länge har du semester? Frågan har också jag fått, men något svar har jag inte.

En bonde tar inte fyra veckor semester på sommaren för att hinna sola och gå på happenings, någon katastrof är det ju inte och jag kan ta en dag ledigt nu och då under året medan andra stressar iväg till jobb, men visst harmar det när helgerna susar iväg och man inte hinner med några nöjen över huvudtaget. I januari och februari, när man skulle ha tid att gå på någon happening, då brukar det vara glest mellan evenemangen  😉

 

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.