En början och ett slut.

Det råkade sig så i år att vi inledde skörden av broccoli samt avslutade årets broccoliplantering på samma dag.

För att ha jämn tillgång på broccoli till säsongens slut så sår vi olika sorter av broccoli i omgångar. Mycket senare än så här är det dock inte möjligt att plantera om skörden skall hinna till innan vintern kommer.  Dagens plantering borde bli klar i oktober om sensommar och höstvädret håller normal nivå. Men det har hänt sig att vi skördat så sent som till lillajul.

Inledandet av skörden är liksom för isbergssallaten ett par veckor försenaad men plantorna ser riktigt fina ut så skörden och kvaliteten ser ut att bli god. Nu i natt är det lite kyligare (+8 grader) vilket  också förbättrar hållbarheten i handeln och för konsumenten. Broccoli som skördas när det är varmt och som inte kyls ned ordentligt innan den går vidare i handelskedjan gulnar och far illa på några dagar medan en som skördas kall och hålls i obruten kylkedja kan hålla sig fräsch i upp till 2 veckor. Naturligtvis är det också viktigt att den omgivande luftfuktigheten hålls hög för att undvika att broccolin torkar ut .

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.