11 augusti, 2011 av Maria

Out off office !

Då blev det paus i arbetet, var jag har spenderat min sommar och hoppar härefter in efter behov. Nu är det tröskandet som kallar. MEN varför skall det alltid börja och regna då säden mognar? Jag tror jag kommer att ta fram tröskan nästa år efter vårbruket eller mitt på sommaren om växten lider av torka 😉 Nåja, skämt och sido, visst är det ju helt klart att vädret blir lite ostadigare då vi går mot höst.

Igår var det då dags.

Aldrig har vi varit så oförberedda inför höstbruket, det liksom blev att ta det hela på talang denna start. Oljan i tröskan var obytt, torken var ostädad osv., men bra gick det. Som tur hade Kenneth redan i ett tidigare skede beställt hem oljefilter, luftfilter och så var det dags att också byta de 4 luftfiltrena som filtrerar luften inne i hytten.

Vi hade nu gått och väntat på att det skulle bli uppehåll en längre tid så att vi skulle kunna tröska bort vår nyinförskaffade kornsort, Wilde. Vi sådde ca 6ha på våren av Wilde, vilket är en betydligt tidigare sort än Annabell som vi också odlar, men nu tänkte vi byta sort och därför också tröska den som första sädesslaget för säsongen för att minimera riskerna att det blandas med vete i det kommande utsädet för nästa år.

Det var sent på eftermiddagen, jag tror runt 15 tiden, mitt uppe i allt annat arbete som det slog oss – månne det skulle gå att tröska? Åkade en sväng till åkern och konstaterade att det var bara att köra igång. Det är ju just dessa gånger som man “bannar” över att något har blivit ogjort – oljebyte! Så blev det uppdelning av arbete, Kenneth bytte oljan i tröskan och jag städade torken.

Kl. 18.30 såg det ut såhär:

Början bra, men nu önskar jag, och säkert många andra bönder uppehåll. Varmt, soligt och en aningen vind ser jag framemot att meteorologerna visar på kartan sådär 4 veckor framöver. Tack! 🙂

Kommentarer inaktiverade.