Susanna & Klara…

…är två namn som “de äldre” förknippar med risk för nattfrost. Kanske med visst fog för visst var det nära även i år. I går morse visade väderstationsmätaren +3 grader mellan klockan 5 och 6 och i morse +1,9°C. Mätaren befinner sig på närmare 2 meters höjd så närmare marken är det oftast lite kallare. I morse var det så pass kallt att jag vid ½6-tiden kunde notera lite rimfrost i dikena på ställen där det fanns mycket gammalt gräs och även i sallatslandet hittade jag enstaka tecken på nattfrostskador så visst var det nära.
Väderstation har en alarmfunktion som skickar varningssignal när temperaturen sjunker till angett värde (för tillfället satt till +1°C). Blir det nattfrost är det bara att pallra sig upp ur den varma sängen och börja täcka (om man inte gjort det kvällen innan) eller frostskyddsbevattna de frostömma grödorna. Trots tekniska hjälpmedel och alarmfunktioner vill det ju gärna bli så att man sover lite lättare de perioder då väderrapporten hotar med risk för nattfrost. Ett öga håller nog lite koll på om det är mulet eller om vinden rör om kvistarna på björken utanför sovrumsfönstret.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.