12 augusti, 2011 av

Susanna & Klara…

…är två namn som “de äldre” förknippar med risk för nattfrost. Kanske med visst fog för visst var det nära även i år. I går morse visade väderstationsmätaren +3 grader mellan klockan 5 och 6 och i morse +1,9°C. Mätaren befinner sig på närmare 2 meters höjd så närmare marken är det oftast lite kallare. I morse var det så pass kallt att jag vid ½6-tiden kunde notera lite rimfrost i dikena på ställen där det fanns mycket gammalt gräs och även i sallatslandet hittade jag enstaka tecken på nattfrostskador så visst var det nära.
Väderstation har en alarmfunktion som skickar varningssignal när temperaturen sjunker till angett värde (för tillfället satt till +1°C). Blir det nattfrost är det bara att pallra sig upp ur den varma sängen och börja täcka (om man inte gjort det kvällen innan) eller frostskyddsbevattna de frostömma grödorna. Trots tekniska hjälpmedel och alarmfunktioner vill det ju gärna bli så att man sover lite lättare de perioder då väderrapporten hotar med risk för nattfrost. Ett öga håller nog lite koll på om det är mulet eller om vinden rör om kvistarna på björken utanför sovrumsfönstret.

Etiketter:

Kommentarer inaktiverade.