16 augusti, 2011 av Sonja

Det händer och sker

Den här sommaren har nog varit en verklig berg- och dalbana. Allt började bra med en riktigt lyckad första ensilageskörd. Sedan blev det hötider, då började maskinerna krångla, eller egentligen var det Zetorn som ställde till det, men till all tur fick vi in största delen som perfekt torkat hö. Sen började det hända i ladugården. Först dog Iluppa och sen dog “min” Vilma knall och fall. Förmodligen hade hon någon sorts problem i matsmältningen eftersom hon minskat på mjölken och på ätandet dagen innan detta hände. Hon hade minskat på mjölken och maten även tidigare år, då hjälpte det med att ge olika sorters “pastan” som stimulerar vommen, ger energi o.s.v. Men inte den här gången..
Man tycker ju att två döda djur är tillräckligt, men det finns ju ett ordspråk som säger inte två utan tre. Hos oss blev det fyra. Två kor drabbades av hård akut juverinflammation och klarade sig inte. 🙁

Så det har minsann krånglat till sig i år, men visst har det ju också hänt roliga saker i ladugården. Av de senaste sju kalvningarna har det kommit hela 4 (!?!) tvillingpar. De senaste tvillingarna kom av Yrna och båda var kokalvar. 🙂

Dessutom har vår första kyyttö kalvat. Asteri fick en tjurkalv för en dryg vecka sedan. Än så länge är hon ingen stormjölkare, hon har knappt 10 kg om dagen. Men hon hinner bara hon blir stor 😀 Däremot har hon nog riktigt tillräckligt med temperament. Första gången jag mjölkade henne for hon högt och lågt, upp och ner och från sida till sida i mjölkningsbåset. Så jag förstod varför Antte hade döpt om henne till aHteri 😉 Ett par dagar senare stod hon som ett ljus.

Odlingsmässigt har sommaren varit riktigt lyckad. Som jag skrev blev första ensilageskörden och höskörden riktigt bra både kvalitativt och kvantitativt. Den andra ensilageskörden kunde överlag ha blivit till mängden lite större, men här visade blålusernen igen vad den går för. Vi har rikligt med blålusern på två skiften, ena insått i fjol och det andra insått i år. Det skiftet som såddes ifjol slogs till sist vid första skörden, men då lusernen växte så pass bra, skördades det skiftet till först under andra skörden.
Från det skiftet som såddes in i år har det givetvis blivit taget bara en skörd, men tillväxten där är också otrolig.

Etiketter:

4 svar till “Det händer och sker“

 1. Bitte skriver:

  Det tycks vara tvillingår i år!! Vi har också fått ovanligt många tvillingpar! Har hört att andra också fått fler än vanligt.
  En annan sak som tycks vara vanlig i år är att efterbörden inte kommer ut o till följd blir det livmoderinflammation. Har ni haft problem med det?

 2. Sonja skriver:

  Nej, det har vi nog inte haft. Till all tur, för det brukar ju ofta leda till problem med att få kon dräktig på nytt. Jag har nog aldrig varit med om att det skulle födas så här många tvillingpar, nästan på raken.
  Har ni fått ko/tjur eller ko/ko par?

 3. Bitte skriver:

  Tvillingarna har varit både ko/tjur o ko/ko. Ett tvillingpar föddes en månad för tidigt o båda var döda. Det har också varit ett problem i år, att dom kalvar för tidigt…. Så man har hittat nyfödda kalvar lite här o där… En t.o.m kastade just när vi höll på att sätta den i sin.
  Så vad beror allt på? För heta somrar? Fodret? Man blir aldrig full lärd i den här branchen, alltid kommer det nya fenomen..!

 4. Maria skriver:

  Som tidigare kobonde sympatiserar jag nästan till tårar…sorgligt med dödsfall och olyckor. Så ni kämpade med Iluppa-kalven och så gick det ändå som det gick! Lycka till i fortsättningen! Hoppas ni och djuren får vara friska!