Korntröskningen…..

….inleddes idag eftermiddag på åkern som vårplöjdes och harvades på konventionellt sätt i våras. Den har för ögat sett bäst ut hela sommaren och skörden av Edelkornet var helt ok. Då jag inte satsat något desto vidare på spannmålshanteringen så har jag under många år sålt merparten av spannmålet på strå direkt åt till exempel svinfarmare . Själv har jag bara tagit tillvara utsäde för nästa års sådd. Det här innebär att jag inte har några exakta siffror på skördeutfallet. Med lite kontroll av antalet kubikmetrar som fås från de olika jordbruksskiftena och varans fukthalt kan man i alla fall få en någorlunda uppskattning av mängderna.
Hann precis få vagnen under tak innan det började regna. Regn vill nu knappast spannmålsodlarna ha men för grönsakernas del får det gärna komma lite regn.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.