Löklossningen klar.

Igår söndag torkade jorden upp så pass att det gick att köra upp den sista löken. För gullökens del började det vara i senare laget medan det för rödlökens del kunde göras i relativt lämpligt stadium. Rödlöken klarade värmen i början av juni bättre och ser ut att ge relativt hyffsad skörd men för gullökens del är nog skörden väldigt varierande. Värmeböljan under rotningsfasen satte sina spår.
Idag måndag har det varit varmt och blåsigt så löken har torkat bra, tyvärr ser det ut att bli regn resten av veckan så få se när jag lyckas få in löken på tork.

Gullök

Rödlök.

Löklossning för fälttorkning.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

2 reaktioner till “Löklossningen klar.”

  1. Målsättningen (eller möjligheten med min utrustning) är 7 plantgrupper á 3 lökar = 21 lökar per radmeter (eller i snitt 5 cm mellan varje lök). Men som jag skrev så störde det rekordvarma vädret i början av juni etableringen så en del plantor kom aldrig igång.
    Optimalt kunde det vara en rad till per bädd men det skulle bli för tät plantering för sallat som sätts med samma maskin.

Kommentarer är stängda.