6 september, 2011 av

En ändlös sommar?

Nu vid midnatt har vi fortfarande +17,3°C och tidigare idag närmade sig termometern 25 graderstrecket. Idealiskt för tröskning av havren men en katastrof för grönsaksodlaren.

Joo, Ni läste rätt nu klagar jag på FÖR BRA VÄDER!

Den ihållande värmen och till synes ändlösa sommaren ställer till stora problem i och med att odlingsprogrammet för t.ex. sallat, blomkål och broccoli inte följer normal sed. Vi skördar nu de sista planteringarna av dessa växter i skjortärmarna i stället för med blåfrusna fingrar i månadsskiftet september-oktober. Eller rättare sagt försöker hinna skörda dessa i rätt mognadsstadium. Normalt har man sent på hösten ett par veckor tid att skörda de sista planteringarna då utvecklingen är långsammare och dagarna kortare samt temperaturen åtminstone 10 grader lägre än nu rådande. Därför brukar jag sätta större planteringar för sen skörd och ändå hinna med skörden. Under nu rådande förhållanden har jag på sin höjd en 3-4 dagar tid att skörda och MARKNADSFÖRA motsvarande mängd. Förhållandena är dessutom snarlika i hela landet så det leder ohjälpligen till att det blir trångt på den lilla finländska marknaden.

Ett annat problem är sen också hur skall jag kunna förse mina kontraktskunder med grönsaker i oktober när jag redan nu skördar säsongens sista?

Nästsista sallatsplanteringen nu klar för skörd, tre veckor tidigare än planerat.

Etiketter:

Kommentarer inaktiverade.