En ändlös sommar?

Nu vid midnatt har vi fortfarande +17,3°C och tidigare idag närmade sig termometern 25 graderstrecket. Idealiskt för tröskning av havren men en katastrof för grönsaksodlaren.

Joo, Ni läste rätt nu klagar jag på FÖR BRA VÄDER!

Den ihållande värmen och till synes ändlösa sommaren ställer till stora problem i och med att odlingsprogrammet för t.ex. sallat, blomkål och broccoli inte följer normal sed. Vi skördar nu de sista planteringarna av dessa växter i skjortärmarna i stället för med blåfrusna fingrar i månadsskiftet september-oktober. Eller rättare sagt försöker hinna skörda dessa i rätt mognadsstadium. Normalt har man sent på hösten ett par veckor tid att skörda de sista planteringarna då utvecklingen är långsammare och dagarna kortare samt temperaturen åtminstone 10 grader lägre än nu rådande. Därför brukar jag sätta större planteringar för sen skörd och ändå hinna med skörden. Under nu rådande förhållanden har jag på sin höjd en 3-4 dagar tid att skörda och MARKNADSFÖRA motsvarande mängd. Förhållandena är dessutom snarlika i hela landet så det leder ohjälpligen till att det blir trångt på den lilla finländska marknaden.

Ett annat problem är sen också hur skall jag kunna förse mina kontraktskunder med grönsaker i oktober när jag redan nu skördar säsongens sista?

Nästsista sallatsplanteringen nu klar för skörd, tre veckor tidigare än planerat.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.