7 september, 2011 av

Golvtorken.

Golvtorken med luftkanalen i mitten.

Golvtorksbygget har nu kommit till det stadiet att det är dags att bestämma vilken sorts ytmaterial som skall användas. Jag har VIRA-duk som räcker till halva torken och kommer att använda den på sidan för småfrö. Andra halvan som kommer att användas för flis behöver nog lite hållbarare material för att tåla stickor och andra vassa föremål. Nu verkar det finnas en uppsjö av olika hålplåtar att använda och jag undrar vad som vore det bästa alternativet vad gäller hålstorlek och -form.

Etiketter: ,

5 svar till “Golvtorken.“

 1. - skriver:

  Är inte det där en kalluftstork? Har sett såna där torkar tidigare för spannmål nångång…

 2. Christer skriver:

  Joo, konstrukjton påminner om kalluftstork och fungerar också som sådan med den skilnaden att denna görs på golv och tålig för traktortrafik så att tömning och fyllning kan göras med frontlastare.

 3. Christer skriver:

  Har från tidigare också en likadan konstruktion byggd mobilt på släpvagn och där använt tätmaskigt nät för att få största möjliga hålarea. Tror dock att hålplåt är att föredra i detta fall men om hålen ska vara runda eller avlånga är något jag undrar över. Likaså hur stora hål man kan använda utan att allt för mycket ”skräp” faller igenom?

 4. Nisse skriver:

  Jag har goda erfarenheter av ögonlocksplåt – även om man inte tömmer den med luft. I motsats till hålplåt med runda hål så pressas ögonlocken ned och bildar smala springor. Jag har förmånen att ha en tillverkare i grannbyn (Lindkoski) och beställde plåt med många springor men ganska litet nedpressade så att springorna är smala. Det går utmärkt för rybs till exempel.

 5. Christer skriver:

  Joo Nisse, jag funderade också på ögonlocksplåt men i och med att den torkade varan skall kunna lastas från båda hållen så var jag rädd för att det styrs in i ögonlocken när man lastar ”mothårs”.