7 september, 2011 av Charlotta

Halm

Ja, tack! Halm vill jag ha, det tycker jag om. Av min lilla åkerplätt med havre kommer det inte så mycket halm, men desto viktigare är det att få in det lilla som är, och gärna torr. Halm är så rysligt bra som strö. Torv och spån vill jag inte ha. Det är dyrt, fastnar i ullen och så skall det transporteras hit. Transporteras skall också halmen, men det är bara några 100meter till fårhuset från åkern så det gick på några timmar att köra in det i år, även fast jag var ensam. Halmen var torr, balarna lätta och underhållning fick jag av min lilla pratkvarn Mathias, så det gick i ett huj. Och bra var det, på måndagskvällen när jag var färdig började det torna upp sej fula molngubbar i väster, på tisdag förmiddag kom det en skur, och idag, onsdag, kommer det vatten hela dagen, men jag kan glatt sjunga

”men lika glad för det är jag för halmen min är torr.” 🙂

Halmlass

Jag körde in balarna med mönkkiä, det går så smidigt,  även om man inte kan ta så stora lass så blir man fortare färdig med flera små mönkkiälass än med ett stort traktorlass. Ännu ett bevis på att gammalt kan hålla är vagnen, som verkligen inte är dagens, det är ett hemmabygge av pappa, tillverkad nån gång på 80-talet och hjulen som sitter under härstammar från en Mini som pappa körde med på 70-talet, därav smeknamnet ”minivagnen” 🙂

Halmbalningen färdig

Ett svar till “Halm“

  1. Janne B skriver:

    Spån e ju helt förkastligt om du ska ha de på åkern , den kemiska sammansättningen känner ja inte till på spånor men terpentin och hartz hör i varjefall inte till till åkerbruk. Hästgödsel får man ju idag men de e ingen hästgödsel utan de e bara spånår och fanskap. Torv e kanske inte heller så bra som torrströ för (ULLBÄSSAR) utan de e renull som gäller, då går det kanske också att förädla ullen. Med halmstö hålls de torrt och rent. Min kompis modifierade en gammal klipper från en JF-tröska till SÖRPMASKIN och de blev rysligt bra stö av de. Inte för långt och inte för kort och djuren tyckte om de dom både åt av de och sov på de men det fastnade mycket lite i ullen.