Rådjursmat…

…men inte riktigt allt ändå… En titt i kinakålslagret…

kinakålslagret

Lagret var lagom stort i förhållande till årets kålmängd 😉

Det är inte alla kålplantor som kommer ända hit, en kålplanta kan någon mörk natt “förvandlas” till rådjursmat också…

Rådjursmat

En avgnavd kålplanta. Dessa förmårrade små fyrbenta skogsdjur tycker jag verkligen inte om, i alla fall inte när de står och äter kål i kållandet. Men i år må det vara hänt, lagret blev fullt. 🙂

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

3 reaktioner till “Rådjursmat…”

  1. Hej Krister! Har kylaggregatet ställt på +0,2 grader. Försöker komma så nära nollan som möjligt,har provat hålla nollan,men då vill de frysa närmast fläktarna,i o m att kompressorn drar ner de ända på – sidan då innan den stannar. Jo hoppas att dom håller bra i lagret. Hur länge har ni kålväxterna i lager?

  2. Vit- & Rödkål försöker vi hålla året runt åt våra storkökskunder så oftast sparar vi en del till juli månad om kvaliteten håller. Brysselkål och Grönkål till januari-februari normalt också detsamma vad gäller Kinakål men i år har vi fått så dåligt med Kinakål att de sista går åt nästa vecka. Våra kålkunder får hålla till godo med de övriga kålslagen resten av säsongen. Har en del saftig höstkål i lager som mycket väl kan ersätta kinakålen i sallader 🙂

Kommentarer är stängda.