Köldrekord ?

Få se om det här är vinterns kallaste dag. Just nu visar “gradeerarn” (termometern) -32,5. Min väderstation har lagt av vid -30 grader. Den är tydligen gjord för mesigare länder. Solen skiner och visst ser det fint ut inifrån. Nu har svenska arméns fårskinnspäls kommit fram igen och en äkta sibirisk “ludimysså” (pälsmössa). Jag såg på Sveriges TV att det var -35 grader på Jokkmokks marknad och tjejerna där tyckte att visst skall det vara kallt på vintern. Inne i fårskinnspälsen kan jag hålla med. Till all tur är det vindstilla här.

Mest går jag runt och kollar att inget fryser sönder och hämtar in ved från vedlidret. Nu är det ett gyllene tillfälle att städa upp där och bränna allt skräpet. Jag har inte ens vridit upp flispannan för nu vill jag få bort den gamla skräpveden som jag slängde in i somras då jag städade vedbacken. Vedeldning är bra för först får man varmt då man klyver veden och sedan värmer den då man eldar.

Skogsarbetet får vänta litet. Man måste värma traktorn i fyra timmar innan den startar och det är rena pinan då den skriker. Paketbilen var jag tvungen att starta i går men jag är rädd för lagren fastän jag värmde den ordentligt före. Så det har mest blivit inomhusbygge förra veckan. Jag bygger nya stora hyllår i traktorgaraget för att få bort allt skräp jag samlat på golvet – jag menar förstås den fina “material” som jag sparar för kommande projekt. I höstas köpte jag också hundra skruvlådor så nu behövs en ny hylla för dem. Då skall jag äntligen få ordning på skruvlagret som nu är utspritt på en massa olika lådor av de mest underliga sorter.

Men i slutet på nästa vecka skall det bli nollgrader så kanske vi överlever. Och i dag skall vi fira XK – Experimentklubben som vi bildade för litet över 50 år sedan. Vi byggde modellflygplan och liknande men sedan blev det mest elektronik. Och på den vägen är jag ännu. Jag köpte i går de sista Runegrenstårtorna från butiken så nu skall det firas …

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

4 reaktioner till “Köldrekord ?”

 1. En sån där svensk päls har jag också försökt få ta på, hittills utan att lyckas. (och till rimligt pris, förstås.)

  Inte drar man gärna igång några maskiner nu, speciellt om de innehåller hydraulik, men några kilometer med snöskotern blev det i helgen – slanor och annat brännbart ska köras hem. Det kommer en ny vinter förr än man anar…

 2. Kallt här mé Nisse. Jag hoppas att den inte sitter i så länge. -Nej nu får man bara sitta framföör kamin eller kakelugnen och mysa medans man hör hur det sprakar från veden. Ha det så väldans bra/Engla

 3. Jag köpte pälsen för länge sedan från ÖB i Sverige och har inte sett dem på länge. Den har nog varit bra de senaste dagarna. Mest har jag burit in ved och eldat. Men i går kväll slog det plötsligt om och blev 20 grader varmare bara på en timme …

  Jag brukar följa med http://temperatur.se och just nu är det varmare här än i Stockholm vilket är ovanligt. Men Kiruna har fortfanade under -30 grader. Lapplänningarna är tuffa …

  Hej på dej, Engla, jag gillar också kakelugn med en riktig brasa. FAstän vi har ny flisanläggning så eldar jag gärna i spisen och kakelugnarna kalla dagar.

 4. Gamla bekanta från debatten.fi 😉
  Det tog längre tid än beräknat att komma igång med den “nya” debatten.
  http://debatt.ung.fi/ Renoveringen har pågått i 2 månader redan.. :/
  Var debatterar ni nuförtiden? 😉

Kommentarer är stängda.