Tidsfördriv

Ja, vad gör man när man skall åka båt fem timmar lite nu som då? Före jag skaffade mej en bärbar dator satt jag mest och läste tidningar, kanske sydde någonting, eller bara tittade ut genom fönstret, timmarna segade iväg…

Nu sitter jag med öronsnäckor, lyssnar på radio eller musik, ser nyheter eller ett missat program. Eftersom jag inte har någon digibox hemma är det behändigt när man kan se nyheter och program på nätet. Men nu, i lammningstider sitter jag och uppdaterar weblammas.

DatorjobbAnteckningsblocket från fårhuset, web lammas, bra musik och underbar utsikt 🙂

Tidigare fans det två program på nätet dit man skulle föra in sina uppgifter om fåren. Får registret, obligatoriskt och mkt basis, och frivilliga fårkontrollen som kostade och som var mer heltäckande och bra ur fler synvinklar. Nu har dom kommit på att det är smartare att ha ett program som fungerar. Jag fick aldrig igång fårkontrollprogrammet, det var lika invecklat att komma in dit, som att vika ihop en stadskarta, om ni förstår hur jag menar 😉 . Nu när det bara är ett program har dom gjort inloggningen enklare och “mer normal”, dessutom är det ju tidsbesparande att bara fylla i fåren/lammen/slaktningarna en gång istället för två. Men tid tar det, men det har jag ju när jag sitter på båten. 🙂 Inget ont som inte har någonting gott med sej 🙂

På detta weblammas sätter man in alla uppgifter man har om fåren. Vikter, släktskapen, mor och far, mormor och farfar osv… Färger, bagglinjer, ursprung, flyttningar… precis alla uppgifter som finns om ett får skall finnas här, ju duktigare man är på att föra in uppgifter, desto mer nytta har man av det! Så att ta sej tid nån timme nu som då sparar mycket grubbel för framtiden.

När man skall välja tackor att gå med bagge kan man istället för att grubbla, bläddra i alla “bibelhäften” och fundera hurdan var nusen Agnetas lammning ifjol, va det så att hon hade tre lamm, men att dom växte dåligt, eller vänta nu, va de hennes lamm som kom på den holmen så dom växte dåligt, men var va hennes tacklamm då, eller hade hon inget??? Då kan man enkelt kolla alla uppgifter på henne i det här programmet, bara man kommer sej för att skriva in allt!!! Man fyller inte i det här för att eu vill det, eller för att man annars förlorar något stöd, nej, så kan man inte tänka! Programmet finns för att det skall underlätta för både fårägaren och för de som håller koll på alla får här i det här landet. Det är inte ofta, men det här är väl en win-win situation om något 🙂

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

En kommentar till “Tidsfördriv”

  1. Med rätt inställning kommer man sig långt! 🙂 Alla dessa “byråkratiska” moment gagnar ju oftast en själv, fastän det kan kännas lite omständigt ibland.

Kommentarer är stängda.