Bonden behövs!

Lite bråttom med skogsbruket och vårens plantdrivning så här i påsktider men vill påminna om att bonden behövs. Se torsdagens Spotlight

God fortsättning på påskhelgen………

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

4 reaktioner till “Bonden behövs!”

  1. Som vanligt när det gäller finsk mat, industrin är beroende av finländska råvaror, men betala, det vill dom inte.

  2. Joo, producentpriserna måste upp annars står vi snart inför tomma hyllor i butikerna……. i höstas var det brist på mjölk och nu till påsk blev vi utan ägg på grund av äggbrist. Får väl snart skaffa sig hushållsgris, mjölkko och några sprätthöns…….

Kommentarer är stängda.