Utslagen dator.

Hämtade “palsternackslossaren” från verkstaden idag och har nu i kväll monterat den på löklossaren, nattens regn medförde att det fortfarande är ganska blött på åkern så provkörning blir det nog först i helgen.

Så ser resultatet av gårdagens skissande ut.

På vägen till verkstaden noterade jag tre döda tranor på åkern så på hemvägen stannade jag och tog jag mig en närmare titt. Kunde konstatera att de flugit in  högspänningsledningen. Ett märkligt sammanträffande ty på förmiddagen hade jag besök och vi satt och tittade på det 150-tal tranor som flög fram och åter mellan åkrarna och korsade ledningen flera gånger. Flyghöjden var på samma nivå som ledningen men varje gång lyfte de lite för att undvika kollision och jag berättade att märkligt nog har ingen krockat med ledningen. En stund senare var dock olyckan framme.

En av tre förolyckade tranor.

Arbetsledaren på verkstaden berättade att deras server slagits ut en stund innan jag kom och när jag kom hem konstaterade jag att varken dator eller modem fungerade, förstod att fåglarna orsakat ett strömavbrott som slagit ut datorerna. Efter omstart av alla enheter fick jag dock allt att fungera igen. Senare kontaktades jag av flera som hade samma problem. Problemet uppmärksammades även av den lokala tidningen. Har alla enheter anslutna via överspänningskydd för att minska risken för strömpikar men UPS-funktion skulle också vara bra att ha vid dylika tillfällen.

Även om jag räknar mig vara djur- och fågelvän sörjer jag inte de döda tranorna desto mera ty de finns i stora mängder och förorsakar en hel del skador i odlingarna. Händelsen visar dock att man ska se upp med högspänningsledningarna och jag förundras över att ingen krävt att man tar bort luftledningarna ty de dödar säkert fler fåglar än vad vindkraftverken kommer att göra.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

4 reaktioner till “Utslagen dator.”

  1. Hos oss går det inte att ha datamaskin utan UPS. På vintern är det lustigt nog inte så stora problem men redan på våren börjar det komma massor av riktigt korta strömavbrott.

    Men jag har kopplat en bilacku till elektroniken som jag håller uppladdad med en underhållsladdare så jag har en mycket billig UPS som håller i många timmar (de vanliga håller bara ett tiotal minuter).

  2. Joo Nisse, likadant hade vi också en sommar för en tid tillbaks. Varje morgon vid 6-tiden slogs datorerna ut p.g.a. under sekunden korta elavbrott. Jag misstänkte att det berodde på omkoppling av distribution men elverket hävdade att inga dylika avbrott förekom utan att avbrotten säkert orsakades av fåglar. Jag tyckte dock att det var lite märkligt att fåglarna störde elnätet samma tid varje morgon 🙂
    Började fundera på UPS då men nu har elen varit stabilare, vi har haft på sin höjd ett eller två avbrott per månad.

  3. Tranorna ligger kvar på åkern och verkar vara effektiva “transkrämmor”. Några tranplogar har cirklat runt på hög höjd men endast ett fåtal tranor har vågat gå ner för landning. Däremot fortsätter måsarna sitt skränande som förr 🙁

  4. Vi hade samma problem då de dikade ån. Precis samma tid på morgonen så blev det korta elavbrott. De skyllde ock så här på fåglar. Senare fick jag höra att den stora slängskopan varje morgon körde under högspänningslinjen. Grävaren undrade lite över att det blixtrade men fattade inte att högspänning kan slå över flera meter. Han hade nog tur att han ännu är i livet. Om han hade stigit ur maskinen då så skulle han fått högspänning genom kroppen.

    Det där med fåglar tycks vara en allmän bortförklaring hos elbolagen.

Kommentarer är stängda.