Halva tiden förbi!

Nu har jag en liten stund över och ska försöka plita ihop de gångna veckorna på Island i en liten resumé. Får se då vad det här blir till. Idag har vi varit här halva tiden så vi har alltså exakt halva tiden kvar. Tiden har gått otroligt fort! Det är mycket arbete som ska göras på gården. Synd är det att bloggandet blivit lidande, men nu ska ni nog få höra lite grann!

Skáney

Vecka 16
Vi anlände till Keflavik flygplats, tog bussen till Reykjavik och sen vidare till Borganes där vår handledare plockade upp oss. Klockan var ca 18.30 då vi kom fram till Skáney gård, ca 100km från Reykjavik. Första dagarna blev det att bekanta sig lite med gården och djuren här, vara med och mjölka och städa i stallet. Bara grundrutiner mest alltså. Hann även med att rida några islandshästar. Det var en helt ny sak för mig och visst skiljer det sig lite från att rida engelsk stil, som dom allra flesta gör. Men så otroligt roligt är det! Vi reparerade flera kilometer med stängsel denna vecka också, bytte eltrådar och staketstolpar lite här och var.

Vecka 17
Dagliga rutinerna börjar sitta ganska så bra nu. Mjölkningen är i princip den samma som på skolan och personerna här på gården var positivt överraskade att vi hanterade mjölkningen och traktorerna så pass bra som vi gjorde! Dom hade tydligen inte förväntat sig det 🙂 Lammningen satte igång på måndagen och efter det har det kommit lamm i en tät ström. Det finns cirka 70 får på gården och största delen av dom ska lamma. När tillfälle gavs var det att fara ut och motionera lite hästar. Islänningarna har också något som liknar en harva, som drar ut hästskit, så detta har vi också hunnit göra ett flertal dagar.  Michaela och jag byter om så jag har stallet varannan dag och hon de dagar jag mjölkar. Fungerar riktigt bra så! Mycket fint väder, runt 15 grader de flesta dagarna.

Gödsel

Vecka 18
Lite sämre väder i början på veckan, blåsigt och regnigt. Första maj var speciell på det viset att vi skiljde fjolårets föl från mammorna och förde dessa på bete till andra hagar. Annat verkade inte vara så speciellt här på Island, trots att det var första maj. Flertalet frontlastarskopor med sten blev plockade denna vecka, från vägar, hagar och andra konstiga ställen. Man funderade nog varför det heter Island, och inte Stenland.. Mot slutet av veckan började vi märka lammen och föra ut dem stegvis på bete med sina mammor. Fårhagen hann vi också fixa till innan.

Vallning av islandshästar

Språket börjar bli mer och mer förståeligt och man kan haspla ur sig någon fras nu och då som man snappat upp! Det finns arbete dygnet runt här om man så skulle vilja, men lite ledighet måste man ju unna sig. Förhoppningsvis hinner vi väl besöka varma källor och lite annat isländskt innan vi åker hem. Vi har ju knappt hunnit lämna gården ännu!

Författare: Cicci

Mitt namn är Cecilia "Cicci" Lundberg och jag är 17 år. Petalaxbo med intresse för djur och natur, främst hästar och hundar. Bor med min mamma, pappa och två småsystrar; Jennifer, 14 och Julia, 11. Går i skolan i Gamla Vasa på Yrkesakademins lantbrukslinje andra året och bor på skolans internat under veckorna. På fritiden är jag med mina vänner. Andra intressen är musik och fotografering. Som person är jag väldigt positiv och pratglad och försöker alltid se till att personerna i min omgivning har det bra. Jag läser också studentämnen på samma gång som vanliga yrkesämnen, och får därför både yrkesexamen och studentexamen. Detta kallas kombinerad examen (kombi). :)

En kommentar till “Halva tiden förbi!”

Kommentarer är stängda.