Glad Morsdag

Det känns riktigt underligt då man inte är ut på åkern fastän det är Mors dag. Vi har haft som tradition att man i sådden stannar traktorn i Alkärret (en åker inne i skogen) och plockar en bukett vitsippor åt mor. Där finns det alltid massor av dem.

Solen skiner men det är alldeles tyst och tomt på åkrarna. Nå, där står det vatten mellan tiltorna på sina håll så det är väl klart att man inget har att göra där. Det torkar ju nu men så hotar de med en hel del regn på torsdag-fredag …

Vädret kollar man var och varannan minut – inte för att det ändras men man kan ju alltid hoppas att metereologerna märker att det inte blir så mycket regn heller som de trott. Visserligen har vi tid att fira Mors dag för en gångs skull men lugn och ro i sinnet har man inte förrän utsädet är i jorden.

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

2 reaktioner till “Glad Morsdag”

  1. Hej allihopa.. nu gäller det o ha is i magen,,,med detta väder det har varit .. tror att vi alla har fått fira Mors dagen i lugn o ro… alla andra ställen men inte på åkern … vi har oxå firat med familjen o ätit o druckit gott… o snart ska vi åka till gravgården med hälsningar till våra mödrar som vilar där…. Ja ännu om vårbruket ,, kommer ej ihåg en sån här vår o då har vi varit bönder i 40 år… vi har inte ett endaste frö ännu sått,, hann lite sladd-harva då innan regnen kom,, o nu kan man säga att det är VÅTT så få se hur länge de tar innan man kommer igång… kanske spåmannen Pojo-Heikki” har rätt igen en gång o menar att det blir väder från halva maj … hoppas verkligen det,,, säkert får vi alla sått o sättit men när,, det frågar man sej… om inte vi bönder sku vara sådana optimister så sku det inte gå… Ja vi har redan fått sen 14.4 då jag satte ut mätarn 92 mm nu i maj 46 mm..
    Stor del av oss bönder sitter i samma “båt” då det gäller vädret..Nu en trevlig fortsättning till er alla o säkert blir det så-väder snart… hälsar en bondmora från Borgå..

  2. Morsdagen har firats utanför åkrarna här också med tvätt och paketering samt sådd av mera grönsaker till plantdrivningen. En tur till mor på tårta och sväng till Erik’s grav har vi också hunnit med.
    Det har nu inte regnat på ett helt dygn och vinden i kombination med solen har torkat upp tiltorna så att de börjar anta mera grå än svart ton. Så månne inte de mest nervösa fortsätter vårbruket i morgon, mera regn utlovas ju till torsdag 🙁
    Men kallt är det fortfarande, i morse vid 5-tiden visade mätaren -1,6°C på 2 metersnivån. Grannens vete som såddes 1 maj har ännu inte grott, vad jag kan se från kontorsfönstret i alla fall. Brist på grönt verkar det också vara i skogen för nu ser jag en älg som betar på rågåkern här intill. Rågen som tillhör grannen ser annars riktigt grön och fin ut, den verkar att ha klarat vintern riktigt bra 🙂

Kommentarer är stängda.