16 maj, 2012 av

Vårbruk.

Maj månad är den huvudsakliga såningsmånaden även om sådd av grönsaker direkt på åkern fortsätter till mitten av juli för att avslutas med sådd av kinakål. Beskrev jordbearbetningen redan i fjol men eftersom det efterfrågats videomaterial från maskinarbeten lägger jag in lite skakigt videomaterial (inte så lätt att filma med en hand samtidigt som man hanterar maskinerna). Trots att bearbetningen görs i ett svep är det ett drygt arbete och som synes blir man oftast tvungen att utnyttja hela dagen.


 

Efter fräsningen är det dags att byta till såmaskin för att så fröna grunt i de frästa bäddarna. Vissa odlare kopplar såmaskin till fräsen men jag föredrar att göra sådden separat. Fördelarna är att ytan hinner torka något så att jorden inte fastnar lika lätt i såmaskin och risk för skorpa blir mindre. Sen är det ju lite lättare att hantera ett redskap åt gången och den typen av såmaskin som jag använder fordrar också att traktorns kraftuttag är kontinuerligt inkopplat för att vacum i såenheten skall hållas intakt. Det betyder ju att kör jag på sten och behöver byta bett i fräsen så störs inte såningen. Sådden av morot beskrev jag i fjol men fixade till en videosnutt på sådd av palsternackorna också som komplettering.

Etiketter:

2 svar till “Vårbruk.“

  1. Allan skriver:

    En glädje att se raka fåror.God fortsättning på våren ö en gamal bonde.

  2. Christer skriver:

    Tack Allan. Nu idag har det till och med blivit varmt med “stickatröjon” tog bort “täckajackon” en stund. Kom just in från planteringen och det är fortfarande 14 grader ute. Om det till i morgon utlovade regnet uteblir kan det bli till att börja ställa till för spannmålssådden.
    Gillar raka fåror jag med även om många hävdar att det växer lika bra fast det är krokigt. Men jag vill nog helst att det skall synas att jag varit nykter när jag jobbat 🙂 Har ju inte tillgång till GPS utan dessa har jag kört upp direkt utan stakning, det går bra bara man hittar några fasta punkter att ta sikte på.